Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј. [ Klix.ba ]

20. 09. 2023. 08:05 >> 08:04

NEOBIČNA MJERA PROTIV ZAGAĐENjA

Ukidaju hiljade parking mjesta kako bi obeshrabrili vozače

Njemački grad Hanover je predstavio dalekosežne planove za "protjerivanje" automobila iz centra grada, za koje je plan da se pretvori u mjesto za "zabavu i šetnju".

U jednom od najambicioznijih remonta prometa dosad predloženih u Evropi, grad na sjeveru Njemačke ukloniće gotovo 4.000 parking mjesta na ulici jer nastoji da obeshrabri ljude da se voze u centar grada.

Oni koji to učine moraće poštovati ograničenje brzine od 20 km/h u jednosmjernim ulicama koje ih usmjeravaju prema jednom od 11 parkirališta.

"Vrijeme eksperimenata je prošlo. Sada nastavljamo s poslom transformacije našeg grada. Ovim mjerama naš grad činimo održivijim i klimatski prihvatljivijim", kazao je gradonačelnik Zelene stranke Belit Onaj.

Hanover planira da iskoristi oslobođeni prostor na svojim ulicama za proširenje kafića i terasa i sadnju više drveća, projekt za koji kaže da će udahnuti novi život.

Autobusi, taksi vozila i građani koji posjeduju vlastita parkirna mjesta i dalje će moći pristupiti ulicama u centru, od kojih će neke biti pretvorene u biciklističke staze.

Grad od pola miliona stanovnika i prije je bio meta planera s radikalnom vizijom budućnosti.

Nakon što je gotovo 90 odsto istorijskog centa sravnjeno s zemljom savezničkim bombardiranjem tokom Drugog svjetskog rata, Hanover je svoje uske srednjovjekovne uličice zamijenio širokim bulevarima pogodnim za automobile.

U svom nastojanju da preoblikuje grad za ono što se smatralo budućnošću mobilnosti, odjeljenje grada za planiranje kontroverzno je srušilo raskošne palate iz 19. vijeka.

Najnoviji potez dolazi u trenutku kada njemački Zeleni gube popularnost na lokalnom nivou, dijelom zbog planova da se automobili istjeraju iz gradskih centara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније