Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

27. 02. 2023. 22:40   >>  22:33

VELIKI VODOZEMAC UGROŽEN

Brojna udruženja u borbi da sačuvaju žabu golijata od izumiranja

Neobično veliki vodozemac žaba golijat, koji nastanjuje Kamerun i Ekvatorijalnu Gvineju često je bio na tanjiru lokalnog stanovništva. Ukusno meso i ubrzano uništavanje njenog staništa, ovu vrstu žaba napravilo je ugroženom. Ovaj vodozemac satjeran je u tjesnac iz kojeg pokušavaju da je spasu udruženja za očuvanje prirode i zaštitu ugroženih vrsta.

Kada se Sedrik Fogvan prvi put susreo sa vodozemcem poznatim kao žaba-golijat, bio je impresioniran njegovim dimenzijama. Ova životinja naraste do veličine mačke i najveća je žaba na svijetu.

"Kao da držite (ljudsku) bebu", kaže Fogvan prisećajući se momenta kada je imao jednu u rukama tokom spasilačke misije.

Stručnjak za očuvanje prirode iz Kameruna bio je toliko zadivljen da je pokrenuo projekat za zaštitu ove ugrožene vrste.

"Kada sam otkrio da je ova vrsta jedinstvena – najveća na svijetu – rekao sam da je to nešto što ne možemo lako da nađemo drugdje i bio sam ponosan na to. Ljudi u ovoj oblasti kažu da su blagosloveni što imaju tako nešto. Pridaju tome kulturnu vrijednost", objašnjava Fogvan.

Decenijama se žaba-golijat nemilice izlovljavala u Kamerunu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Korišćena je u ishrani, a nerijetko je prodavana kao kućni ljubimac.

Iako žaba-golijat nije jedini vodozemac kojem se crno piše zbog ukusnog mesa, njeno stanište pored rijeka i potoka ubrzano se uništava i ova vrsta žabe sada je označena kao ugrožena na zvaničnoj Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Žaba Conraua goliath malo je poznata nauci, a čak i u Kamerunu mnogi nisu svjesni njene vrijednosti za ekosistem. Tamanjenje insekata koji oštećuju usjeve samo je jedna od korisnih aktivnosti ovog vodozemca.

Tim za očuvanje prirode radi na tome da ubijedi lovce da postanu "građani-naučnici" i da bilježe gdje i kada su vidjeli ove žabe umjesto da ih ubijaju i koriste za hranu.

Takođe, radi se na tome da lokalno stanovništvo nauči da uzgaja puževe kako bi se obezbijedio alternativni izvor hrane.

Trud aktivista polako počinje da se isplati, a žaba-golijat vraća se u rijeke rezervata "Maunt Nlonako".

"Verujem da ih (žabe) možemo sačuvati i da možemo da nastavimo da budemo ponosni na njih", kaže jedan bivši lovac na žabe-golijate koji je uspio da spase jednu žabu od komšije koji je uhvatio.

Projekat spasavanja najveće žabe na svijetu podržavaju brojne organizacije za zaštitu prirode i ugroženih vrsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније