Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ rts.rs ]

02. 08. 2022. 23:28 >> 23:23

SKUPIO PARE

Prekopaće deponiju kako bi našao hard disk sa 7.500 bitkoina

Džejms Hovels, Velšanin koji tvrdi da je 2013. godine slučajno bacio hard disk sa bitkoinom vrijednim oko 150 miliona funti (184 miliona dolara), navodno je obezbijedio sredstva za iskopavanje deponije u Njuportu kako bi pronašao izgubljeni disk.

„Doveli smo stručnjaka za vještačku inteligenciju. Njihova tehnologija se lako može ponovo obučiti da traži hard disk“, rekao je Hovels za Bi-Bi-Si.

Hovels, IT stručnjak tvrdi da je počeo da rudari bitkoin 2009. godine kada su prvi put stvoreni, a kupio ih je na hiljade kada je bitkoin procijenjen na oko 130 dolara.

Bitkoin koji se nalazi na tom hard disku sada bi mogao da vrijedi skoro 150 miliona funti, kaže Hovels.

„Sredinom 2013. tokom čišćenja, hard disk - tada vrijedan nekoliko stotina hiljada funti - greškom je izbačen i stavljen u kantu za smeće na mojoj lokalnoj deponiji, nakon čega je zakopan na licu mjesta“, rekao je Hovels za Telegraf 2017. godine.

Hovels je uputio nekoliko molbi Gradskom vijeću Njuporta, uključujući ponudu da podijeli novac, ako mu to pomogne u potrazi za pogonom u određenoj oblasti.

Međutim, lokalne vlasti su odbile da mu dozvole da potraži hard disk, navodeći brige za životnu sredinu. Osim toga, naveli su da će projekat koštati milione i da nema garancije da će se disk moći da se „oporavi“ ili da će čak raditi.

„Veće je u više navrata govorilo gospodinu Hovelsu da iskopavanje nije moguće i da bi samo iskopavanje imalo ogroman uticaj na životnu sredinu na okolno područje“, rekao je portparol gradskog vijeća Njuporta prošle godine.

Hovels je sada rekao da će dati desetinu prihoda od oporavka hard diska kako bi grad pretvorio u centar za kriptovalute.

Vjeruje i da sada ima finansijska sredstva za efikasan i ekološki koristan način iskopavanja lokacije.

Navodno je sastavio tim od osam stručnjaka specijalizovanih za oblasti kao što su upravljanje otpadom, izvlačenje podataka, sortiranje pomoću vještačke inteligencije i iskopavanje deponija.

Zatražio je i savjet stručnjaka koji je radio za kompaniju koja je povratila podatke iz crne kutije srušenog spejs šatla Kolumbija, prenio je Insajder.

Ne postoji garancija da je hard disk sa bitkoinom još na deponiji, a podaci na disku možda neće biti u stanju koje se može da se oporavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније