Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

02. 07. 2022. 23:41 >> 23:39
1

KIJEV SLAVI, MOSKVA NEGODUJE

Unesko uvrstio ukrajinski boršč na listu kulturnog nasljeđa

Ukrajina je pobijedila u dugogodišnjem kulinarskom sporu sa Rusijom, pošto je ukrajinski boršč – specifična crvena supa od povrća – stavljen na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa kojem je potrebna hitna zaštita.

Unesko je saopštio da je ukrajinskoj supi potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Rusije predstavlja za status boršča kao elementa ukrajinske kulturne baštine.

"Bilo kao dio svadbenog obroka, na kulinarskim takmičenjima ili kao turistička ponuda, boršč se smatra djelom tkiva ukrajinskog društva, kulturnog nasljeđa, identiteta i tradicije", naveli su iz Uneska.

Ipak, opisali su boršč kao nacionalno jelo koje se pravi i konzumira i u nekoliko zemalja regiona, navodeći da odluka ne podrazumijeva isključivost, niti vlasništvo nad nasljeđem o kojem je riječ.

Tijelo Ujedinjenih nacija je objasnilo da je o prijavi odlučivano po ubrzom postupku, jer je, kako kažu, postalo očigledno da raseljavanje izazvano ratom u Ukrajini ugrožava održivost ukrajinske tradicije.

Unesko je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev da pokušava da prisvoji supu i neopravdano je pripiše samo jednoj naciji.

"Ovo je ksenofobija. Da bih svijetu dala kulinarski primjer savremenog kijevskog nacionalizma, navešću činjenicu – humus i pilav su priznati kao nacionalna jela nekoliko nacija, ali kako razumijem, sve je podložno ukrajinizaciji", napisala je Zaharova na Telegramu.

Spor oko boršča javno je eskalirao 2019. godine, kada je ukrajinski kuvar Jevgen Klopotenko, uznemiren zbog brojnih restorana širom svijeta koji boršč nazivaju ruskom supom, pokrenuo kampanju da Unesko zvanično prizna vezu Ukrajine sa ovim jelom.

Klopotenko i drugi ukrajinski kuvari počeli su da prikupljaju stotine stranica dokaza kako bi potvrdili svoju tvrdnju, dok Rusi smatraju da je boršč nacionalna hrana mnogih zemalja, uključujući Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Moldaviju i Litvaniju.

Boršč je supa od povrća i goveđeg ili svinjskog mesa. Obično paradajz ili cvekla daju boršču karakterističnu crvenu boju. Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona, pa i onih bez cvekle.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније