Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

26. 04. 2024. 14:25 >> 14:25
Čitaj mi:

NOVO ISTRAŽIVANJE

Najgore piće koje možete da popijete prije spavanja, a nisu kafa ili čaj

Poznato je da se ne preporučuje piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Iako će mnoge iznenaditi, riječ je o mlijeku. Dakle, svi oni koji imaju naviku popiti čašu hladnog ili toplog mlijeka prije spavanja, pojesti pahuljice ili neki od napitaka koji se prave sa mlijekom, trebali bi to prestati činiti. Ako su primijetili da imaju problem s nesanicom i ne shvataju otkud dolazi.

Dok su kafa i čaj bogati kofeinom, koji blokira receptore za ubrzavanje sna u mozgu, mlijeko, koje ima niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokom udjelu kalcijuma i vitamina D, takođe može imati štetne posljedice.

“Kako bismo saznali koja pića utiču na naš san više od ostalih, grupi učesnika dali smo uređaje za praćenje spavanja i pet različitih pića. Svaki je učesnik pio različito piće svake noći tokom pet dana, bilježeći koliko su dobro ili loše spavali”, prenosi Mirror riječi tima stručnjaka koji je sproveo istraživanje na ovu temu.

Mlijeko je pokazalo najgore rezultate.

“Učesnici su u prosjeku spavali samo šest sati i 52 minuta nakon što bi prije odlaska u krevet konzumirali mlijeko. To je gotovo jedan sat manje od prosjeka. Kafa ih je držala budnima 54 minuta. Čaj, iako stvara probleme s nesanicom, osigurava čak sat i 14 minuta dubokog sna i oko sat i po REM faze”, navodi se u istraživanju.

Nije navedeno zašto baš mlijeko tako loše utiče na kvalitet sna, ali John Young, profesor translacijskih kliničkih i zdravstvenih istraživanja na Sveučilištu Teesside, prethodno je objasnio da mlijeko nije dobro za san ako je osoba alergična na mlijeko, intolerantna na laktozu ili ima sindrom iritabilnog crijeva (IBS). No, spomenuo je da bi ljudima koji nemaju zdravstvenih problema zbog konzumacije mlijeka ono nema negativan uticaj na spavanje.

“Na dobar san mnogo više utiče cjelokupna prehrana, fizička aktivnost i izloženost sunčevoj svjetlosti tokom dana”, zaključio je Young.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније