Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Klix.ba ]

16. 09. 2024. 22:50 >> 22:51
Čitaj mi:

BELFAST

Trinaestogodišnjak napravio robota koji rješava Rubikovu kocku

Trinaestogodišnji Irac je napravio Lego robota, koji može da riješi Rubikovu kocku.

Riječ je o učeniku Koledža St. Malači u Belfastu poznatom kao Ruark, koji je prve korake u razvoju prototipa robota napravio tokom svoje druge godine u pomenutoj školi, kada je imao 12 godina. Uslove za to je dobio nakon što je škola pokrenula kreativni centar za digitalnu tehnologiju prošle godine. Nastavnica Kler MekGrat je priznala da u početku nije vjerovala da će Ruarkov robot zaista funkcionisati.

Takođe, on je u izjavi za BBC rekao da je razvoj bio "frustrirajući", ali da je radio na robotu kako bi ga učinio boljim.

"Ljudi su iznenađeni što robot može da riješi Rubikovu kocku. Sada kada radi, to mi je velika nagrada, osjećaj je sjajan", izjavio je mladić.

On već razmišlja o budućoj karijeri u IT industriji, preciznije, želi da postane softverski inženjer. Njegova kreacija koristi 5.000 linija Python koda i može da riješi Rubikovu kocku koristeći senzore za boju.

Pomenuti centar je pokrenuo kurikulum Key Stage Three, koji uključuje programiranje Lego robota.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније