Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M. [ Klix.ba ]

15. 09. 2024. 09:12 >> 09:12

Dogodio se megacunami

Nakon godinu dana riješena je misterija devetodnevnih vibracija na planeti

U septembru prošle godine, usljed otapanja glečera, pokrenulo se veliko klizište, što je na Grenlandu uzrokovalo megacunami visok 198 metara. Nakon toga su uslijedile devetodnevne misteriozne vibracije na planeti Zemlji, koje su naučnicima do sada bile neobjašnjive. Sada, međutim, naučnici imaju odgovor na to pitanje, a otkriće je objavljeno u naučnom časopisu *Science*.

Studijom je utvrđeno da Arktik ulazi u neizvjestan period, kao posljedica rasta globalne temperature zbog ljudskih aktivnosti.

Koautor studije i seizmolog sa University College London, Stephen Hicks, izjavio je da su neki seizmolozi isprva mislili da su im instrumenti pokvareni kada su počeli bilježiti vibracije kroz tlo. Signali zemljotresa obično traju nekoliko minuta, ali tada su vibracije trajale devet dana.

Seizmolozi su pratili signale do istočnog Grenlanda, ali nisu mogli odrediti tačnu lokaciju. Zbog toga su kontaktirali kolege u Danskoj, koji su primili izvještaj o cunamiju izazvanom klizištem u regiji Dickson Fjord.

Nakon toga, pokrenuta je jednogodišnja saradnja 68 naučnika iz 15 zemalja, koji su analizirali seizmičke, satelitske i terenske podatke. Takođe su napravili simulaciju cunamija kako bi riješili zagonetku.

Kristian Svennevig sa Univerziteta u Kopenhagenu opisao je ovaj događaj kao "kaskadnu opasnost" uzrokovanu klimatskim promjenama. Godinama se topio glečer u podnožju planine visoke skoro 1.200 metara iznad Dickson Fjorda. Kako se glečer topio, planina je postajala sve nestabilnija, sve dok se nije urušila 16. septembra prošle godine. To je izazvalo ogromnu količinu kamenja i krhotina u vodi, dovoljno da se napuni 10.000 olimpijskih bazena. Konačni rezultat bio je megacunami, jedan od najviših u novijoj istoriji, sa talasom koji se kretao naprijed-nazad uskim fjordom svakih 90 sekundi, više od sedam dana.

Ovaj fenomen naziva se "seš" – ritmičko kretanje talasa u zatvorenom prostoru, slično kao voda u kadi. Iako su seševi poznati nauci, ranije nije bilo poznato da mogu trajati tako dugo.

"Da sam prije godinu dana rekao da seš može trajati devet dana, ljudi bi odmahnuli glavom i rekli da je to nemoguće," izjavio je Svennevig, uporedivši ovo otkriće sa iznenadnim pronalaskom nove boje u dugi.

Naučnici su zaključili da je ovaj seš proizveo seizmičku energiju u Zemljinoj kori. Iako u cunamiju nije bilo povrijeđenih, on je uništio vjekovne objekte kulturne baštine i oštetio napuštenu vojnu bazu. Da se neko zadesio na uobičajenoj ruti kruzera, posljedice bi bile katastrofalne.

Svennevig je naglasio da Grenland nikada ranije nije doživio ovakvo klizište niti ovakav cunami, prenosi CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније