Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ N1 ]

30. 07. 2024. 12:16 >> 12:16

DUGOROČNE POSLJEDICE

Mjesec se polako udaljava od Zemlje, naučnici otkrili šta to znači za nas

Mjesec, naš najbliži susjed u Sunčevom sistemu, polako se udaljava od Zemlje, što bi moglo da ima značajan uticaj na naš svakodnevni život. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Viskonsin-Medison pokazalo je da se Mjesec svake godine udaljava od Zemlje za 3,82 centimetra.

Prema istraživanju koje je vodio profesor geonauke Stiven Mejers, to bi moglo da rezultira povećanjem dužine dana na Zemlji u dalekoj budućnosti, piše Miror.

"Kako se Mjesec povlači, Zemlja je poput klizača koji usporava dok širi ruke. Naša ambicija je da koristimo astrohronologiju da odredimo vrijeme u najdaljoj prošlosti i razvijemo veoma staro geološko vrijeme vage", navodi Mejers.

Iako će proći mnogo vremena prije nego što osjetimo značajnu razliku, sa trenutnom brzinom povlačenja Mjeseca, naši dani bi mogli da budu dugi 25 sati za 200 miliona godina. Ovaj proces može izgledati sporo, ali njegove dugoročne posljedice mogu biti dalekosežne.

Pored ovog otkrića, naučnici su nedavno pronašli pećine na Mjesecu koje bi mogle da revolucionišu buduća putovanja i život na Mjesecu.

Ekstremni klimatski i temperaturni uslovi na površini Mjeseca oduvek su predstavljali problem za stručnjake koji pokušavaju da omoguće ljudski život na nebeskom tijelu, ali pećine ispod površine mogle bi da budu potencijalno rješenje.

Još jedna značajna vijest dolazi iz nedavne ekspedicije koja je otkrila tragove vode u tlu Mjeseca. Ova otkrića bi mogla imati veliki uticaj na nauku, buduće misije i mogućnost dugoročnog boravka ljudi na Mjesecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније