Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ RTS ]

08. 08. 2024. 16:46 >> 16:46
Čitaj mi:

NOVA SAZNANJA

Kineska misija otkrila mineral bogat vodom na Mjesecu

Voda postoji na Mjesecu, a naučnici su sad potvrdili gdje bi još mnogo nje moglo da se krije. Mineral u Mjesečevom tlu koji je sakupila misija „Čange-5“ i prenijela ga na Zemlju otkriveno je da sadrži veliku količinu vode, čak 41 odsto njegove težine.

Sličan je mineralu novograblenovitu, koji je tek nedavno otkriven u bazaltnim stenama na poluostrvu Kamčatka. Oba oblika, i onaj sa Mjeseca i ovaj sa Zemlje, imaju hemijsku formulu (NH4)MgCl3·6H2O i imaju sličnu kristalnu strukturu.

Imajući u vidu da novograblenovit može da se proučava na Zemlji, otkriće skoro identičnog minerala na Mjesecu može da iznjedri nova saznanja o tome gdje se lunarna voda krije i kako se tamo stvorila.

Porijeklo, prisustvo i raspoređenost vode na Mjesecu ostaje za sada misterija. Naučnici bi vrlo rado voljeli da odgovore na to, zato što razumijevanje porijekla vlage na Mjesecu važna komponenta istorije Zemlje i Mjeseca.

Osim toga, znanje o tome gdje se nalazi voda je značajno i za buduće misije istraživanja Mjeseca.

Voda je i ranije otkrivena u starijim lunarnim uzorcima. Međutim, kada je „Čange-5“ sletio na Mjesec 2020. godine napravio je veliko otkriće – vodu u stijeni. Nije bilo odmah jasno da li je otkriven molekul vode ili molekul hidroksila, koji ima po jedan atom vodonika i kiseonika.

Dalje analize su bile potrebne, koje su morale da sačekaju dok se uzorak ne vrati na Zemlju.

Sada su naučnici Kineske akademije nauka obavili testove i zahvaljujući kristalnoj difrakciji iks-zraka i analizi hemijskih izotopa, utvrđeno je da regolit zaista sadrži molekule vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније