Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ Index.hr ]

16. 06. 2024. 08:43 >> 08:43
Čitaj mi:

otkriće donijelo dva problema

Grčki arheolozi otkrili misterioznu strukturu staru 4.000 godina

Arheolozi su otkrili misterioznu drevnu građevinu staru 4.000 godina na vrhu brda na Kritu. Otkriće je sa sobom donijelo dva problema.

Prvo, naučnici još ne znaju čemu je ova građevina služila, a drugo, sada bi moglo doći do kašnjenja u izgradnji aerodroma, s obzirom na to da se lokacija nalazi na terenu namijenjenom za radarsku stanicu.

Tokom nedavnih iskopavanja, arheolozi su pronašli ruševine zgrade od 1.800 kvadratnih metara, koja odozgo podsjeća na džinovski točak.

Ministarstvo kulture Grčke saopštilo je u utorak da je riječ o izuzetno zanimljivom otkriću iz minojske civilizacije, poznatoj po raskošnim palatama, prelijepim umjetničkim djelima i zagonetnom sistemu pisanja.

Tajanstvena zgrada
Na toj lokaciji planirana je izgradnja radarske stanice za novi aerodrom, koji se gradi u blizini grada Kasteli. Aerodrom bi trebalo da počne sa radom 2027. godine i zamijeniće drugi najveći grčki aerodrom u Irakliju, piše CNN.

Arheolozi još ne znaju čemu je služila ova neobična građevina. Iskopavanja još traju, a za sada objekat ne podsjeća ni na jedan drugi predmet iz minojske kulture. U ovom trenutku, stručnjaci mogu samo da nagađaju o njegovoj svrsi. Pretpostavljaju da je korišćen za ritual ili vjersku ceremoniju.

Unutrašnja struktura je podijeljena na manje, međusobno povezane prostore, a opasana je sa osam stepenastih kamenih zidova visine do 1,7 metara. Moguće je da je imala plitki kupasti krov.

„Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije“
Čini se da zgrada nije korišćena kao stambeni prostor, a arheolozi su unutra pronašli veliku količinu životinjskih kostiju. „Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije gdje su se konzumirali hrana, vino i žrtvovane životinje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Za izgradnju ovakvog objekta bila je potrebna velika radna snaga, specijalizovano znanje i jaka centralna administracija. To je svakako svojevrsni društveni objekat koji se izdvaja u cijelom kraju“, dodaje se.

Ministarka kulture i arheolog Lina Mendoni rekla je da će radarska stanica biti izgrađena na drugoj lokaciji. „Svi razumijemo vrijednost i značaj kulturnog nasljeđa kao i potencijal projekta novog aerodroma. Moguće je nastaviti projekat aerodroma i istovremeno zaštititi lokalitet“, rekla je ona.

Pronađeno je još 35 arheoloških nalazišta
Zgrada je uglavnom korišćena između 2000. i 1700. prije nove ere, a izgrađena je otprilike u isto vrijeme kada i prve palate na Kritu; uključujući Knos i Fest. Neke od njegovih karakteristika mogu se uporediti sa ranim minojskim pčelinjacima pokrivenim stepenastim kupastim krovovima i grobnim humkama na drugim mjestima u Grčkoj.

Krajem prošlog vijeka, tokom radova na izgradnji atinskog aerodroma, otkopano je i uništeno čitavo jedno utvrđeno naselje iz trećeg milenijuma prije nove ere. Do sada je tokom radova na novom aerodromu Kasteli i povezanim putevima pronađeno najmanje 35 drugih arheoloških lokaliteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније