Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.B. [ RTS ]

02. 06. 2024. 09:24 >> 09:24
Čitaj mi:

MALA KOCKASTA LETJELICA

Japan šalje u svemir satelit od drveta

Prvi drveni satelit na svijetu izgradili su japanski istraživači koji kažu da će njihova mala kockasta letjelica biti lansirana na raketi „Spejs eksa“ u septembru.

Svaka strana eksperimentalnog satelita koju su razvili naučnici sa Univerziteta Kjoto i kompanija za sječu šuma "Sumitomo Forestry" ima samo 10 centimetara.

 

Kreatori očekuju da će drveni materijal potpuno izgorjeti kada uređaj ponovo uđe u atmosferu – potencijalno pružajući način da se izbjegne stvaranje metalnih čestica kada se satelit vrati na Zemlju.

Te metalne čestice mogle bi imati negativan uticaj na životnu sredinu i telekomunikacije, rekli su programeri kada su najavljivali završetak izgradnje satelita.

„Sateliti koji nisu napravljeni od metala trebalo bi da postanu praksa i u stvari nešto što je mejnstrim“, rekao je Takao Doi, astronaut i profesor na Univerzitetu U Kjotu.

Programeri planiraju da satelit, napravljen od drveta magnolije, nazvan "LignoSat", predaju svemirskoj agenciji JAXA sledeće nedelje.

Biće poslat u svemir raketom „Spejs eksa“ iz centra „Kenedi“ u septembru, ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Odatle će satelit biti pušten iz japanskog eksperimentalnog modula MSS kako bi se testirala njegova snaga i izdržljivost.

„Podaci će biti poslati sa satelita istraživačima koji mogu da provjere da li satelit može da izdrži velike promjene temperature“, rekla je portparolka kompanije za sječu šuma "Sumitomo Forestry".

Satelit će tri godine kružiti skoro 400 kilometara iznad Zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније