Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Бу. [ b92 ]

27. 11. 2023. 12:12 >> 16:07

GRAM VRIJEDAN OKO 62,5 TRILIONA DOLARA

Najvrjednija i najskuplja  materija na svijetu

Iako je potencijal antimaterije ogroman, njeni složeniji oblici zasad se ne mogu stvoriti u laboratorijima. Ne čudi stoga što se procjenjuje da gram ove neuhvatljive materije vrijedi oko 62,5 triliona američkih dolara.

 

Kada se govori o najvrjednijim supstancama na svijetu, većina ljudi zamišlja dijamante, rastopljeno zlato i rijetke minerale. No beskrajno skuplja i mnogo ezoteričnija „materija“ skrivena je u sveskama napredne fizike – a riječ je o antimateriji, piše Dnevnik.hr.

Antimaterija je materija sastavljena od antičestica. U prirodi svaka čestica ima svoju antičesticu – kada se one sudare, međusobno se poništavaju uz oslobađanje elektromagnetnih talasa koji donose energiju.

Iako je potencijal antimaterije ogroman, njene složenije oblike zasad nismo u stanju da stvorimo u laboratorijima. Ne čudi stoga što se procjenjuje da gram te neuhvatljive materije vrijedi oko 62,5 triliona američkih dolara.

O pojavi antičestica prvi je pisao engleski fizičar Pol Dirak, koji je tridesetih godina prošlog vijeka došao do revolucionarnog otkrića pozitrona ili antielektrona – čestice identične mase kao i elektron, ali suprotnog naboja. Slijedeći njegovu logiku, antiprotoni i antineutroni identifikovani su kao antiteza protonima i neutronima.

Energija koja u teoriji proizlazi iz poništavanja materije i antimaterije zasjenjuje čak i nuklearnu eksploziju, pa naučnici to područje istražuju s velikim oprezom, ali i znatiželjom.

Naučna istraživanja, a pogotovo eksperimenti održani u CERN-u u Švajcarskoj sa stvaranjem antivodonika još 1995. godine pokazali su da potencijal antimaterije nije puka fantazija proizišla iz naučnofantastičnih knjiga, serija i filmova. Istovremeno, ukazali su i na važnost osiguranja njene stabilnosti, što iziskuje preciznost i inovaciju na atomskom nivou.

Takvi eksperimenti mogući su zahvaljujući supersudarivaču – najvećem svjetskom akceleratoru čestica koji se nalazi u kružnom tunelu dugom 27 kilometara u blizini Ženeve u Švajcarskoj, a koji troši enormne količine električne energije i drugih resursa, pa ne čudi što dolazi s velikim troškovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније