Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

М.М.Љ. [ Beta ]

07. 11. 2023. 07:53 >> 07:53

NAUČNICI

Otkrivena najstarija crna rupa, samo 470 godina mlađa od Velikog praska

Naučnici su otkrili do sada najstariju crnu rupu, formiranu samo 470 miliona godina poslije Velikog praska, pokazuju juče objavljeni nalazi.

Oni potvrđuju ono što su do sada bile samo teorije - da su supermasivne crne rupe postojale u praskozorje univerzuma.

Do otkrića se došlo u zajedničkom poduhvatom svemirskog teleskopa Džejms Veb kojim upravlja NASA i opservatorije Čandra Iks-rej.

S obzirom da je univerzum star 13,7 milijardi godina, ispada da je ova crna rupa stara 13,2 milijardi godina.

Ono što je naučnike još više zapanjilo je njena veličina - prastara crna rupa je 10 puta veća od crne rupe u središtu naše galaksije Mliječni put.

Vjeruje se da novootrkivena crna rupa ima od 10 do 100 odsto mase svih zvijezda u galaksijama oko nje, a to nije ni blizu majušne mase crnih rupa u Mlečnom putu i okolnim galaksijama, kažu naučnici.

"Prosto je univerzum bio previše mlad da bi ona bila tako čudovišno velika", rekao je Prijamvada Natarjan, naučnik sa Univerziteta Jejl koji je učestvovao u stvaranju studije, objavljene u žurnalu Nejčr astronomi (Nature Astronomy).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније