Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ RTS ]

26. 06. 2023. 11:30 >> 11:30

NALAZI NOVE STUDIJE

Crna rupa u centru Mliječnog puta ne „spava“, probudila se u 19. vijeku

Supermasivna crna rupa Strijelac A* leži u centru Mliječnog puta i prethodno se smatralo da je „uspavana“. Nova studija, međutim, zaključuje da se crna rupa probudila u 19. vijeku.

Strijelac A*, crna rupa koja je četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca i udaljena oko 27.000 svjetlosnih godina od Zemlje probudila se iz svog sna prije oko 200 godina.

Prema nalazima nove studije, objavljene u časopisu Natureprovela je oko godinu dana gutajući sve oko sebe prije nego što se ponovo vratila u stanje „uspavanosti“.

„Zamislite medveda koji ulazi u hibernaciju nakon što je proždrao sve oko sebe“, kaže autor studije Frederik Marin.

Tokom svoje aktivne faze u 19. vijeku, crna rupa je bila najmanje milion puta svjetlija nego danas.

Francuski naučnici iz Nacionalnog naučnoistraživačkog centra navode da su galaktički molekularni oblaci oko probuđene crne rupe počeli da emituju ogromnu količinu iks zraka: „Kao kada bi jedan svitac skriven u šumi počeo da sija kao Sunce“.

Marin objašnjava da su ovu davnu aktivnost naučnici primijetili pomoću Nasinog polarimetrijskog istraživača koji je uhvatio eho davnašnje aktivnosti.

Uprkos tome što su zaključci studije fascinantni, razlozi za buđenje crne rupe i dalje su misterija. Preovlađujuća hipoteza je da su se neka zvijezda ili oblak previše približili, što je probudilo Strijelca A*.

Stručnjaci se nadaju da će nova studija pomoći u razumijevanju toga šta utiče i pokreće crne rupe da se bude iz perioda mirovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније