Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Rts.rs/ M.L.B. ]

07. 10. 2022. 08:25   >>  08:30

NAUČNICI UTVRDILI

Orke love i ubijaju najvećeg morskog predatora - bijelu ajkulu

Naučnici koji godinama proučavaju život orki i velikih bijelih ajkula u svojim staništima objavili su dokaze koji, kako navode, potvrđuju da orke love velike bijele ajkule.

Prvi direktan dokaz o tome da orke ubijaju bele ajkule u Južnoj Africi snimljen je iz helikoptera, dronom i iz čamaca koji prate ajkule, a rad je objavljen u časopisu Ekologija Ekološkog društva Amerike.

Snimak pruža nove dokaze da su orke sposobne da prate, hvataju i onesposobe bijele ajkule. Naučnici ističu da su bijele ajkule nekoliko puta bježale iz zaliva Mosel u Južnoj Africi.

„Ovo ponašanje nikada ranije nije bilo uočeno i nikada iz vazduha", rekla je glavna autorka Alison Tauner, viši naučnik za ajkule na Akademiji za ajkule u Gansbaju, Južna Afrika.

Studija takođe daje nove uvide u pokušaje ajkula da izbjegnu napade orki. U dva slučaja, orke su se približavale ajkulama izbliza i polako, dok je ajkula, umjesto da pobjegne, ostala blizu orke, držeći je na vidiku - uobičajena strategija koju foke i kornjače koriste da izbjegnu ajkule.

Međutim, orke love u grupama, a istraživači vjeruju da ovo ponašanje može biti strategija kruženja oko neprijatelja.

„Kitovi ubice su veoma inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih nevjerovatno efikasnim grabljivicama", rekao je specijalista za morske sisare i koautor studije dr Sajmon Elven, direktor organizacije „Sea Search" i naučni saradnik na Univerzitetu Stelenboš.

Nova studija je takođe analizirala podatke istraživanja dronova i ronilačkih čamaca u kavezima prije i poslije ovih događaja predatorstva.

Autori sugerišu da ako više kitova ubica usvoji praksu lova na bijele ajkule, ponašanje ajkula imaće posljedice na populaciju ajkula.

Poslije napada orki ajkule su nestale sa ove lokacije, a samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da je ovo potvrda da su pobjegle.

Tokom prethodnih slučajeva napada utvrđeno je da ajkule napuštaju svoja ključna staništa, a to ima velike posljedice na ekosistem i turizam povezan sa ajkulama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније