Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M. [ RTS.RS ]

04. 07. 2022. 08:00   >>  08:00

MASAKRIRANA TRUPLA NA OBALI

Orke objavile rat velikim bijelim ajkulama

Dvije orke po imenu Port i Starbord, kako se čini, posebno su se namjerile na velike bijele ajkule. Od 2017. godine, more je na obalu Južne Afrike izbacilo osam bijelih ajkula koje su na sebi imale tragove napada kitova-ubica. Većini je nedostajala jetra, a nekim je bilo pojedeno i srce.

Rane na ajkulama kao i praćenje dvije orke ukazuju da su Port i Starbord vinovnici ovih napada, a naučnici vjeruju da je broj ubijenih ajkula mnogo veći, samo što njihova tijela nisu isplivala na obalu.

Naučnici su studiju objavili u časopisu African Journal of Marine Science sa detaljnim nalazima.

„Kitovi-ubice su veoma specijalizovani lovci. Ova dva su naučila kako da napadaju ajkule kako bi došli do njihove masne hranljive jetre, koja može da teži i do trećine težine odrasle ajkule“, objašnjava biološkinja Alison Tauner, predvodnica istraživanja.

Potpuno odrasle orke mogu da budu skoro devet metara dugačke i teške sedam tona. Najčešće love u čoporima i jelovnik im je prilično raznovrstan, od foka i delfina do ajkula i lignji.

Međutim, velike bijele ajkule su veoma opasni protivnici, mogu da budu duže od šest metara i imaju izuzetno opasne čeljusti.

Nadgledajući obalu i prateći označene ajkule, njen tim je utvrdio da su velike bijele ajkule potpuno prestale da posjećuju određene djelove južnoafričke obale gdje orke patroliraju.

„Što duže orke prolaze tim područjima, to ih se duže ajkule klone“, navela je Taunerova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније