Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M. Mijatović

04. 09. 2022. 07:00   >>  05. 09. 2022. 07:18 8

CUBESAT SPREMAN ZA LANSIRANJE

Uskoro stiže prva slika svemira sa crnogorskog satelita

Crna Gora će lansirati prvi satelit u svemir najvjerovatnije između 12. i 16. septembra iz sela Viš, kazali su iz organizacije Montenegro Space Research (MSR) Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u našoj zemlji. Za Portal RTCG su naveli da će se uz pomoć prvog probnog satelita CubeSat izmjeriti i analizirati UV zračenja, stanje ozona iznad naše države, te da ćemo prvi put dobiti sliku svemira sa jednog crnogorskog satelita.

CubeSat kao prvi crnogorski satelit, kako kažu, imaće poseban značaj i ulogu. U pitanju je probni projekat za lansiranje ključnog projekta "Luča" koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevaće dvije faze i misije.

"Luča I će ići najvjerovatnije od 80 km do 100 km visine (Kartmanove linije) nakon čega će se vratiti, dok će Luča II ostati u orbiti", objašnjavaju članovi ovog ambicioznog tima.

Očekivanja od prvog satelita CubeSat su, kažu velika, međutim oprezni su i rade naporno kako bi događaj protekao u najboljem redu.

"Naravno, kada se bavite ovim stvarima, mogu da se dese nepredvidive situacije poput kvarova, gubitka komunikacije i slično, ali to je sastavni dio ove industrije i upravo velike agencije napreduju učeći iz svojih grešaka. Mi se ipak nadamo da ćemo uspješno lansirati CubeSat", kazali su Nina, Nikola i Filip.

CubeSat će lansirati iz sela Viš

Za lokaciju odakle će lansirati prvi satelit odabrali su središnji dio države, selo Viš, baš kao što su i najavljivali ranije. 

Tačan datum lansiranja, ističu, zavisi od nekoliko faktora, a najviše od vremenskih uslova, međutim, za sada je određen datum između 12. i 16. septembra.

"Nastojimo da podignemo svijest o značaju naučno-istraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju sa državnim institucijama, možemo da Crnu Goru učinimo jednom od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope", istakli su.

Osnivači projekta kažu da u našoj zemlji ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati na bolje.

"Nama je cilj da napravimo čvrstu platformu, jak temelj na kome će buduće generacije naučnika moći da unapređuju svoje znanje i da lakše dolaze do ciljeva", objašnjavaju Nina, Nikola i Filip.

Nakon ključnog projekta Luča, kažu da dolaze još veće obaveze, ali spremni su da ih prihvate i late se posla.

"U planu imamo mnogo zanimljivih projekata ali ne bismo ih za sada otkrivali. Neka budu iznenađenje. Takođe, nastavićemo da unaprijeđujemo regionalnu saradnju u okviru Svemirske Asocijacije Jugoistočne Evrope - SESA-e", zaključuju za Portal RTCG iz organizacije Montenegro Space Research Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније