Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

17. 04. 2022. 07:46   >>  07:48 2

PESTINGRAD

Jedinstveni pogled na zaliv i Kotor

Pogledi sa Pestingrada na zaliv i stari grad su jedinstveni.

Pestingrad je greben Đerinskog vrha (1.098 mnm) koji se okomito uzdiže iznad Starog grada Kotora i Dobrote. Zbog takvog položaja izvanredan je vidikovac na vrhove Lovćena i skoro čitavi Bokokotorski zaliv.

Inače, Pestingrad je dobio ime od latinske riječi "peste", što znači bolest, kuga.

Kotor je u prošlosti preživljavao kugu u više navrata, a zaražene ljude dovodili su upravo na ove stijene i smještali ih u obližnoj pećini.

Prije dvije godine htjeli smo sa Pestingrada da se spustimo do Kotora, ali nismo uspjeli da pronađemo stazu, tako da je ovog proljeća bilo vrijeme za drugi pokušaj.

Do Pestingrada smo krenuli sa Njeguša, tačnije sa prevoja Krstac, stazom koja vodi u napuštena sela Mali i Veliki Zalazi. 

Put poslije jednog kilometra izlazi na prevoj, gdje je i početak staze, koja je markirana i prvo vodi do starih kućišta i jedne manje bistijerne, odakle ulazi u nisku šumu, tipičnu za zaleđe našeg primorja.

Po izlasku iz rijetke šume zaokreće ulijevo, naniže i spušta se u malu udolinu između Đerinskog vrha i Pestingrada. Spuštanje je strmo, zbog čega je postavljen kanap kako bi se smanjio rizik od nepoželjnih situacija, posebno kada je teren vlažan.

Nakon malog uspona, stiže se na vrh sa kojeg je pogled fantastičan - vidi se veliki dio Bokokotorskog zaliva sa okolinom.

Pauza i uživanje na vrhu trajala je 20-ak minuta i čekalo nas je spuštanje do Kotora. Strma staza, duga nepunih 3 kilometra, ali kojom se savladava skoro hiljadu metara visinske razlike, vodi preko stjena, nekoliko sipara, ali i čuvenih Vilinih vrata, za koja se veže jedan od kotorskih legendi.

A legenda, ukratko, glasi ovako: "Brdo Pestingrad bilo je dom vile Alkime. Ona je u svoje vrijeme živjela na Olimpu, sa grčkim bogovima, međutim, zbog njene lakomislenosti i gordosti, koja je naljutila Posejdona, biva prognana sa Olimpa. Tako izdržava kaznu po surovim obroncima Lovćena, čineći ljudima dobra djela, nadajući se da će se Posejdon na kraju smilovati, i vratiti je postojbini bogova."

Staza do Kotora zahtijeva veliki oprez, a i tu su postavljeni kanapi zbog bezbjednijeg prolaska.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније