Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

05. 02. 2023. 07:32 >> 17:56
2

PRVA BERZA U 2023.

Vinil živi u Podgorici: Ploče uvijek nađu dom

Berza gramofonskih ploča praznik je za ljubitelje vinila, a u Podgorici su se juče obogatile mnoge kolekcije. Prva organizovana kupovina, prodaja i razmjena u 2023. godini odigrala se u jednom podgoričkom kafeu, ponuda i potražnja su se "poklopile", pa je dosta ploča otišlo u novi dom. Zadovoljstvo zbog toga nije krio jedan od organizatora događaja, Boris Burić iz nevladine organizacije "Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro Records", koji za Portal RTCG kaže da je tržište vinila u Crnoj Gori i te kako živo.

Depeche Mode, Queen, Dvornik, Električni orgazam, Haustor i brojni drugi "virili" su juče iz kutija sa pločama, koje je šest izlagača ponudilo ljubiteljima tog nosača zvuka.

Jučerašnja berza, ističe Burić, samo je zagrijavanje za veću, koja će se održati u martu, a potom i peti Međunarodni sajam uređaja, opreme i nosača zvuka, gdje očekuju kolekcionare iz bivše Jugoslavije.

"Plan i misija NVO je da u toku godine napravimo što više berzi na različitim lokacijama u Podgorici. Time, osim širenja vinil kulture, i vraćanja ploča u upotrebu, povećavamo bazu kolekcionara u Podgorici i Crnoj Gori, sa idejom da se povremeno družimo, uporedimo kolekcije, razmijenimo ploče...", kaže sagovornik Portala.

Video: Ozren Zogović, Portal RTCG

Burić navodi da je akcenat na dobroj ponudi, kako bi svi zainteresovani "zavrtjeli" novu, traženu ploču u svom domu.

"Cilj je da ljudi pronađu ono što žele, kolekcionari nas prije berze kontaktiraju putem društvenih mreža, pitaju za ono što ih interesuje, pa znamo šta treba iznijeti da bi se želje poklopile sa ponudom", dodaje on.

Cijena većine ploča bila je 10-15 eura, najskupljih 30 do 50.

Burić naglašava da je sve veća potreba za reizdanjima, kako bi se zadovoljilo novo tržište.

"Pojavilo se mnogo novih kolekcionara, koji ne mogu doći do starih izdanja, pa se iz tog razloga prave nova. Tržište je opet zaživjelo, proizvodnja ploča je opet krenula."

Osnovni cilj organizacije je, kako kaže, da se podigne svijest o pločama, kao najboljeg nosača zvuka, te da se malo vratimo u analogno doba...

"Kroz berze se provuku i promocije knjige, nove ploče, umjetničko veče. A, trudimo se da često imamo i humanitarni dio", dodaje Burić.

I Podgoričanka Anđela našla je na berzi nešto za svoju dušu.

"Berze ploča pomogle su da se bolje povežemo, upoznamo... Bez obzira na popularnost striming muzičkih platformi, ne mislim da su prijetnja vinilu. Sve više mog društva, mladih ljudi, otkriva čari ploča, uživa u tom zvuku, i, koliko sam informisana, proizvodnja je konstantno u porastu", kaže Anđela.

Iz NVO "Gramofonske ploče" poručuju da je plan da slične događaje uskoro organizuju u Kotoru, Nikšiću i Tivtu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније