Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

K. J.

12. 09. 2024. 22:00 >> 21:50
Čitaj mi:

panel diskusija

Abdić: Moramo se izboriti za društvo u kojoj se nijedna žena neće osjećati ugroženom  

Nosilac liste "I riječju i djelom", dr Nermin Abdić, uzeo je učešće na Panel diskusiji na temu “Žena-žrtva; bezbjednost znači odsustvo straha” u organizaciji Alijanse žena Demokratske partije socijalista gdje je poručio da se o temi nasilja nad ženama mora govoriti svakodnevno i sa svih relevantnih adresa u državi.

Kako se navodi u saopštenju, Abdić je kazao da je nasilje problem svih članova društva.

“U našoj široj familiji, u našim prijateljskim kućama, u našem komšiluku, u krajnjem na ulici, u kućama i zgradama u koje nikad nijesmo zakoračili, u Podgorici, u Crnoj Gori. I ne smijemo žmuriti. I ne smijemo ćutati. I ne smije da nas se ne tiče”, naveo je Abdić.

On se osvrnuo na sve one žrtve koje koje su se odvažile da prijave nasilnike, ali se o njihove prijave sistem, na ovaj ili onaj način, oglušio.

“Ljut sam, bijesan i ogorčen u ime onih koje više nikada neće moći da puste svoj glas, zato ću vrištati iz petnih žila dok ne promijenimo sve – i društvenu svijest, i zakone, dok ovaj grad i ovu državu ne učinimo sigurnim mjestom za život za svako žensko dijete, uključujući i moje kćerke”, kazao je Abdić.


On se osvrnuo na podatke koji govore da je u posljednjih sedam godina u Crnoj Gori ubijeno 19 žena.

“Međutim, taj crni talas se nije zaustavio, pa smo nedavno svjedočili i tragičnoj sudbini Biljane Pavićević.
Ja se, dobre moje, stvarno pitam dokle više? I šta još treba da se desi u Crnoj Gori da nam se popale svi crveni alarmi?
I kroz te svoje analize – znate li šta je najtužnije što sam utvrdio, a što me prilično ošamarilo - da je najnesigurnije mjesto za jednu ženu u Crnoj Gori danas najčešće njen dom. Zamislite – dom u koji je utkala sve, i suze, i smijeh”! Koliko još Šejla, Zumreta, Branki, Anastasia, Biljana? Koliko još – pitam vas? NIJEDNA VIŠE, nijedna više!", poručuje Abdić.

Oni koji donose zakone moraju ih donositi tako da ti zakoni budu garant zaštite onih kojima je zaštita potrebna.

“Kažem vam, ni kao Nermin Abdić, ni kao gradonačelnik Podgorice neću stati – dok god ijedna osjeća bilo koju vrstu straha za sebe, i svoj život, jer ja želim Podgoricu koja će biti srećan grad, a da bismo bili srećan grad, za početak moramo stvoriti uslove da institucije ne zakazuju tamo đe nema mjesta za propuste – jer život je preskupa cijena”, zaključio je Abdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се