Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.M.Lj.

07. 09. 2024. 17:27 >> 17:30

Banović

Izbor rukovodilaca javnih preuzeća metodom meritokratije umjesto partitokratije

Svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave moraju biti  otvoreni i za predstavnike nevladinih organizacija kao posmatrače, izjavila je Vera Banović kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić.

„Ovakav pristup je jedini izlaz iz trenutne situacije kada partije kadriraju bez obzira na stručne reference onih koji vode javna preduzeća i tako umjesto da unapređuju, zapravo unazađuju nivo komunalnih usluga“, navela je Banović.

Svi članovi Odbora direktora lokalnih preduzeća čiji je osnivač Glavni grad, ističe Banović, treba da se imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva i na osnovu intervjua od strane stručne i nezavisne komisije.

„Ovo je jedini put da izađemo iz začaranog kruga u kome se direktori neprestano smjenjuju i imenuju po partijskom diktatu, a ne prema referencama. Tako, niti oni mogu ostvariti autonomiju, niti se njihov rad može obejktivno vrednovati, a još manje postići u unapređenju komunalnih servisa“, kazala je ona.

Ovo sada nije moguće jer, kako navodi, partije kontrolišu i izbor direktora i njihovo smjenjivanje.

„Sputavajući ih u radu stalnim partijskim diretkivama, od toga koga zaposliti, do direktnog uplitanja u poslove za koje oni trebaju da imaju autonomiju za koju bi i podnosili odgovornost.“

Ovako više ne može, zaključuje Banović.

„Oni koji mogu i znaju više treba da rukovode onima koji znaju manje, a ne obratno da bi sistem na nivou Glavnog grada konačno profunkcionisao na optimalan način“, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се