Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.M.Lj.

11. 09. 2024. 19:29 >> 19:29
Čitaj mi:

DEMOKRATSKA ALTERNATIVA

"Kontrola nad obalom omogućila bi Kotoru da podigne standarde turističkih usluga"

Jedna od ključnih ideja Demokratske alternative je ukidanje Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u Crnoj Gori i vraćanje nadležnosti Kotoru za upravljanje opštinskom obalom, poručili su iz DA. Ključni argumenat za vraćanje nadležnosti opštinama jeste povećanje lokalne kontrole nad resursima.

"Lokalni organi vlasti su u boljoj poziciji da razumiju specifične potrebe svojih zajednica i bolje odgovore na njih. Ukidanje Morskog dobra će omogućiti da neposredno upravljamo obalom, planiramo lokalni razvoj, te odlučujemo o investicijama i projektima koji su direktno u interesu Kotoranki i Kotorana", navodi se u saopštenju koje potpisuje Igor Kumburović.

Direktno upravljanje opština nad obalnim područjem će, kako smatraju u DA ubrzati donošenje odluka u vezi sa razvojem infrastrukture, održavanjem plaža, zaštitom životne sredine i turističkim planovima.

"Umjesto da čekaju odobrenje od Morskog dobra, opština će brže reagovati na lokalne potrebe", navodi se u saopštenju.

Kotor će, kako smatraju u Demokratskoj alternativi, imati veće koristi od prihoda koji dolaze iz upravljanja obalom, uključujući prihode od zakupa plaža, marina, ili obalnih objekata.

"Umjesto da se sredstva centralizuju kroz Morsko dobro i kasnije redistribuiraju, Kotor će imati direktan prihod, što će doprinijeti boljoj realizaciji lokalnih projekata i unaprjeđenju infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Preuzimanjem kontrole nad Morskim dobrom, prihod od koncesija i zakupa plaža direktno će ići u lokalni budžet, što će, kako smatraju, omogućiti veća ulaganja u razvoj infrastrukture, turističke kapacitete i očuvanje kulturno - istorijskih spomenika. Lokalni preduzetnici bi dobili veći pristup obalnim resursima.

"Kontrola nad obalom omogućila bi opštini Kotor da podigne standarde turističkih usluga, uključi lokalne kompanije u razvoj i održavanje obale, i direktno odgovori na sezonske izazove, kao što su povećan broj posjetilaca i zagađenje. Time bi se omogućilo opštini Kotor da uspostavi lokalna javno - privatna partnerstva u razvoju obalne infrastrukture", poručili su iz DA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се