Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

B.B.

10. 09. 2024. 17:33 >> 17:47
Čitaj mi:

DPS Gusinje

Uspjesi prividni, ozbiljni problemi u funkcionisanju opštine

Dok se pažnja javnosti usmjerava na manifestacije poput "Gusinjskog ljeta", koja je svakako uspješna bila i prethodnih godina, važno je naglasiti da se iza privida tih kulturnih događaja kriju ozbiljni problemi u funkcionisanju opštinskih vlasti, ocijenili su u DPS Gusinje.

Kažu da nažalost, umjesto ispunjavanja obećanja i unapređenja infrastrukture i društvenih uslova u opštini Gusinje, svjedoci smo ozbiljnih nepravilnosti u zapošljavanju i transparentnosti rada institucija.

Kako naglašavaju u saopštenju, sve je očiglednija praksa zapošljavanja putem ugovora o djelu, ali ono što je naročito zabrinjavajuće jeste zapošljavanje užih članova porodice – supruga, kćerki, sinova, braće, sestara, pa čak i snaha.

"Ovi članovi rodbine često nalaze zaposlenje u preduzećima u kojima su njihovi roditelji direktori ili rukovodioci, pravdajući to projektima koje realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Takva praksa ne samo da urušava kredibilitet institucija, već i mladima koji su kvalifikovani za te pozicije oduzima priliku za zapošljavanje na osnovu znanja i sposobnosti, a ne porodičnih veza. Još ozbiljniji problem predstavlja činjenica da nadležne institucije ne reaguju na ove očigledne nepravilnosti", navode u DPS Gusinje.

Dodaju i da osim toga, zabrinjava i nedostatak transparentnosti na zvaničnom profilu opštine Gusinje. Ne postoje podaci koji bi trebalo biti javno dostupni i koji se dostavljaju Agenciji za sprječavanje korupcije, uključujući informacije o putnim nalozima, subvencijama, otpisu dugova, ugovorima, analitičkim karticama i drugim ključnim dokumentima.

"Ovakav izostanak javne dostupnosti podataka dodatno narušava povjerenje građana u lokalnu vlast i njenu odgovornost prema javnosti", smatraju u DPS -u.

Ističu da ono što je zaista zabrinjavajuće je činjenica da, uprkos briljantnoj sezoni, vladajuća većina nije ispunila svoja javna obećanja.

"Put preko Kruševa do Plava. Ova ključna infrastruktura za povezivanje dva mjesta je obećana, ali umjesto toga, građani su suočeni sa nekompletiranim radovima i otežanim pristupom. Višenamjenski objekat koji je trebalo da postane središte zajednice, još uvijek postoji samo kao plan na papiru, daleko od stvarnosti koja bi bila od koristi građanima. Tender za rekonstrukciju zgrade policijske stanice. Ovaj važan projekat, koji je trebalo da unaprijedi radne uslove policije, nije postigao ni najmanji napredak jer se niko nije prijavio na tender. Ovaj neuspjeh znači da je obećanje o rekonstrukciji propalo i da je još jedan ključni projekt ostao neriješen. Trg još uvijek nije završen. Pored toga što je dobio naziv "Ali-pašin trg" na predlog predsjednika Opštine Balića, koji je manipulativno predstavio ovo imenovanje tokom same sjednice Skupštine opštine, trg se suočava sa ozbiljnim problemima. Voda i kanalizacija nijesu riješeni, zbog čega su dovedene ekipe iz susjednih preduzeća vodovoda. Obećano zvanično otvaranje trga koje je bilo najavljivano na televiziji još uvijek nije realizovano, nije završen, a problemi s vodom i kanalizacijom dodatno otežavaju njegovu realizaciju, iako je već nekoliko puta najavljivano svečano otvaranje. Eksproprijacija puta do Grebaja je proces koji je neophodan za razvoj turizma i bolju povezanost još uvijek nije započet, usporavajući tako napredak i prosperitet ovog regiona", navode u saopštenju.

Iako su predizborne kampanje prepune obećanja, činjenica je da nova vlast ne može sakriti svoju nesposobnost da sprovede ključne projekte.

"Na dan izbora, ne dozvolite da vas zavedu ljetnji festivali i praznična euforija. Upitajte se: gdje su rezultati? Gdje su realizovana obećanja? Ako se nova vlast ne može nositi sa jednostavnim zadacima, kako će se nositi sa kompleksnijim izazovima? Na dan izbora, neka vaša odluka bude zasnovana na stvarnim rezultatima, a ne na praznim obećanjima. Gusinje više od samo prividnog uspjeha – zaslužuje stvarne promjene i napredak", poručili su u Opštinskom odboru DPS Gusinje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се