Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

02. 09. 2024. 07:46 >> 07:46

Lista građana Čuvari grada

"Kotor ne smije ostati bez privrednika"

Staro gradsko jezgro Kotora, kao simbol kulturne baštine i identiteta našeg grada, suočava se sa izazovima globalnih promjena, poput mnogih drugih gradova. Međutim, lokalne vlasti su te koje prve treba da prepoznaju promjene koje mogu biti pogubne za grad kojim rukovode, te u skladu sa tim reagovati na vrijeme, poručila je lista Čuvari grada.

“To se , na žalost, nije dogodilo daleke 2007, 2008. godine. Tadašnje lokalne vlasti su mirno posmatrale kako se nekretnine i stanovi u starom gradu Kotora prodaju strancima koji su dolazili sa velikim novcima. Posljedica je bila pogubna”, tvrde oni.

Prema njihovom mišljenju danas u starom gradu Kotora, ima jedva 200 domicilnih stanovnika, (a nekad je bilo preko 1000), a grad koji je važio za mjesto u kojem se „živjelo“ tokom čitave godine, postao je grad „zatvorenih škura“, grad u kojem više ne možemo vidjeti djecu koja se igraju po gradskim trgovima i gdje od novembra do aprila nakon 15 sati nećemo nikog sresti .

“Ti kupljeni stanovi u starom gradu su prazni najveći dio godine i pri tome nelegalno se rentiraju tokom sezone. Tako je uništena jedna zajednica ljudi koji su davali pečat identitetu i duhu grada. Nakon što je zbog niza propusta lokalnih vlasti i nedonošenjem odgovarajućih propisa koji bi prethodno spriječili, ili maksimalno umanjili poslkedice, stari grad izgubio ogroman broj domicilnog stanovništva, danas postoji realna opasnost da se taj proces proširi i na domaće privrednike koji svojim radom i djelovanjem čine srce gradske ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da imaju rješenje kako da se to ne dogodi, kako da zaštite domaće privrednike preko hitnog donošenja odgovarajućih Odluka o načinima i pravilima izdavanja opštinskih poslovnih prostora u starom gradu.

Radi se, dodaju, o ogromnom broju poslovnih prostora koji su u vlasništvu Opštine na najatraktivnijim lokacijama u starom gradskom jezgru.

“Definisali smo Odluku, kao i tekst javnog poziva koji će kroz tražene uslove na potpuno zakonit način dati prednost domaćim privrednicima, nad najezdom stranaca koji su ponovo došli sa ogromnim novcima i ne pitaju za cijenu zakupa. Takođe imamo rješenje i za sve one neodgovorne domaće zakupce za koje svi znaju da su dobijene prostore dali u podzakup strancima za ogromne sume novca, ali im lokalna uprava ne može ništa, jer je po postojećim opštinskim Odlukama, loše formulisanim javnim pozivima i loše definisanim Ugovorima, sve „pravno valjano“. Ako se dozvoli da grad nakon što je ostao bez domaćeg stanovništva, ostane i bez domaćih privrednika, mi Kotorani bićemo potpuni stranci u sopstvenom gradu”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се