Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 10. 2024. 15:38 >> 15:39

PREMIJERA U KIC-u

Trišić: Priča o ulcinjskim gusarima i Servantesu zapravo priča o nama danas

Predstava "Dulsineja i Servantes" (12+), koju je po tekstu Dragane Tripković režirala Snežana Trišić, premijerno je izvedena sinoć pred podgoričkom publikom.

Rediteljka Snežana Trišić ističe da im je bilo važno da kroz priču o ulcinjskim gusarima i njihovom susretu sa Servantesom zapravo pričaju o nama danas, gdje smo, gdje su naši problemi i sa čim se sve danas borimo.

"Da li su to ratovi, osvajanja, pohlepa, bogaćenja ili su to neke fine i tanane stvari, emocije, prepoznavanje drugačijih svijetova koje možemo da sretnemo i da se sa njima međusobno i zajedno bogatimo, a ne da se suprostavljamo. Naša priča je spoj činjenica i fikcije i upravo ta fikcija nam je dala veliki prostor da možemo da izmaštamo priču koja će biti bogata i otkriti slojeve naših međusobnih odnosa i problema svijeta u kojem živimo. Kao što ste vidjeli ovo je velika predstava sa devetnaest glumaca, bogata svim pozorišnim elementima i to sve ujediniti u jednu cjelinu nije jednostavno. Pratimo nekoliko linija priča koje se međusobno susreću i ispratiti svaku tu liniju, njihov razvoj, zaplet, rasplet traži vrijeme i trajanje", izjavila je Trišić nakon premijere.

Uloge Dulsineje i Servantesa tumače Lara Dragović i Emir Ćatović.

"Velika je odgovornost ova uloga i najzahtjevnija koju sam do sada imala u pozorištu i fizički i glumački. Dobijala sam uloge princeza koje čekaju da ih neko spasi, ovdje je obrnuta situacija i to mi je bilo vrlo interesantno i izazovno. Kroz razvoj Dulsineje vidi se snaga ljubavi, ona se mijenja, od ratničkog duha i načina života shvata da je ljubav glavni pokretač, pa svoju spoljašnju snagu preobražava u unutrašnju koja dolazi u vidu ljubavi i to prenosi i na cijeli grad. Zadovljna sam i ponosna na kompletnu ekipu", kazala je Dragović.

Poruka predstave je da riječ može sjeći kao mač, ali i da nam je potrebno mnogo više razgovora i komunikacije, dakle prvo riječi pa tek onda mač.

"U predstavi se kaže ,,Ćutanje ovdje zbori jer najtiši nedospijeva glas, da tud' prolazi. Al' ljubav hoće, i duša ulazi, jer ljubav lakša i teret najviši" tako da nam sigurno treba malo više empatije ne samo lokalno nego i globalno", izjavio je Ćatović.

Pored Dragović i Ćatovića u predstavi igraju: Goran Slavić, Miloš Pejović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Mina Mićović, Pavle Ilić, Stefan Vuković, Itana Dragojević, Vukan Pejović, Miloš Kašćelan, Milo Perović, Nada Vukčević, Ivona Raković, Anđela Radović, Danica Rajković, Sejfo Seferović i Andrea Drašković.

Tekst je napisala Dragana Tripković, scenografiju je uradio Darko Nedeljković, Tijana Todorović zadužena je za kostime, muziku je uradila Irena Dragović, scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević, autorka songova je Dragana Tripković, lektorka Dubravka Drakić, korepetitor Davor Novak, asistentkinja kostimografije Mia Đurović, a asistentkinja scenografa Vida Nedeljković.

Reprizno izvođenje je zakazano za večeras u 20 sati u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније