Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

16. 09. 2024. 12:39 >> 12:39
Čitaj mi:

MKM

U Crnoj Gori će sa 23 programa širom zemlje biti obilježeni Dani evropske baštine

Ministarstvo kulture i medija, povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropske baštine na temu „Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“, sa preko 19 hiljada eura, podržalo je 23 projekta, u okviru kojih će se, tokom ovog mjeseca, održati brojni programi širom Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, manifestacija Dani evropske baštine organizuje se u 50 zemalja Evrope i ima za cilj da informiše javnost o evropskom kulturnom bogatstvu i raznolikosti, te da podstakne zainteresovanost za baštinu, a sve sa ciljem suzbijanja rasizma i ksenofobije i podsticanja veće tolerancije prema drugim kulturama u cijeloj Evropi i šire.

“Ovogodišnja tema “Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže” ističe zajedničke kulturno istorijske vrijednosti- kulturnu baštinu koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice. Raznovrsni programi i manifestacije, predavanja, skupovi, radionice, izložbe, paneli, virtualni program, kulturne rute i slični događaji koji će se održavati tokom septembra na teritoriji cijele Crne Gore namijenjeni su djeci i odraslima, a njima će se prezentovatI raznovrsna kulturna baštinu koja nas povezuje na svim nivoima od lokalne, preko regionalne, nacionalne do evropske zajednice”, poručili su iz Ministarstva kulture i medija.

Ovogodišnjom temom se žele istaći zajedničke kulturno-istorijske vrijednosti, koje trajno povezuju i umrežavaju pojedince, zajednice i narode.

“Cilj je upoznati širu javnost sa kulturnim rutama, regionalnim i lokalnim mrežama, putevima saradnje kao i raznolikom kulturnom baštinom. Kroz različite programe, kulturne rute podstiču obrazovanje, kulturnu razmjenu i doprinose bogatijoj tuirističkoj i kulturnoj ponudi. U cilju pružanja doprinosa promociji i prepoznavanju trajnih vrijednosti kulturnog nasljeđa, Crna Gora se i ove godine priključuje obilježavanju Dana evropske baštine“, naveli su iz tog Ministarstva.

Dani Evropske baštine obilježiće se u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Bijelom Polju, Rožajama, Gusinju, Petnjici, Šavniku.

Kompletan program podržanih projekata zainteresovani mogu pronaći na sajtu Ministarstva kulture i medija www.gov.me/mku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније