Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

24. 07. 2024. 16:17 >> 16:17

TIVATSKO KNJIŽEVNO LJETO

Promocija romana prvjenca Jovane Dašić

U okviru Tivatskog književnog ljeta sinoć je u galeriji Muzej i galerija promovisana knjiga “Vakuum” autorke Jovane Dašić.

Riječ je o romanu prvijencu autorke koja je osnovne i master akademske studije završila na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom.

Dašić upravlja Narodnom bibliotekom 'Stevan Raičković' Kučevo, u kojoj uređuje i vodi književni program.

"Glavni je i odgovorni urednik Maksima, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, koji izdaje ova biblioteka. Njen prvi roman 'Vakuum' (Vulkan izdavaštvo, 2022) nagrađen je Nagradom „Miloš Crnjanski“ za 2022/2023. godinu”, kazala je Marija Radić urednica u izdavačkoj kući “Vulkan” koja je razgovarala sa autorkom.

Jovana Dašić je istakla da joj je neizmjerno drago što je ovih dana u Boki, te što je knjigu noć ranije predstavila i u Herceg Novom.

“Lijepo je kada ti knjiga omogući da budeš na moru koje ja obožavam. Moja ljubav prema moru je neizmjerna i ovo je posebno emotivno za mene. Rukopis knjige poslala sam Vulkanu za vrijeme pandemije i na moje zadovoljstvo prihvatili su ga i štampali”, kaže Dašić.

Govoreći o naslovu knjige, ona je istakla da je vakuum zvučna riječ, te da se ispostavilo da je to jako dobar naslov.

“Moja junakinja ima neki folder u kompjuteru koji je tako naslovila. Ta riječ mene jako dugo progoni. Još na fakultetu na četvrtoj godini imali smo kreativno pisanje. Zadatak je bio da napravimo sinopsis za roman. I ja sam napravila za roman koji se zvao Vakuum. To je bilo potpuno drugačije od ovog romana, ali je naslov ostao isti”, objašnjava Dašić.

Vakuum je, dodaje, stanje biti ili ne biti i trenutak kada se zapitate kuda dalje.

“Kada se nađemo u nekom trenutku života i shvatimo da ne želimo da budemo tu, da to nije ono što smo željeli. A zatim želimo da iz tog vakuuma iskoračimo. To su teške unutrašnje borbe. Vakuum je ustvari odsustvo vazduha, isisan je vazduh i ne možemo da udahnemo. To mi je bilo u glavi kada sam tražila naslov knjige", istakla je Dašić.a

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније