Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

28. 06. 2024. 13:24 >> 13:24
Čitaj mi:

FESTIVAL Pozorišta za djecu

Na otvaranju 2. jula performans kotorskih osnovaca "Korak po korak…Grad"

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 32. po redu, biće održan od 2. do 10. jula u organizaciji Opštine Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Na repertoaru je 12 predstava, od kojih je sedam takmičarskog karaktera. Publici će se predstaviti pozorišne trupe iz države i regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i gosti iz Češke, Sjeverne Makedonije i Francuske.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Festivala zakazano je za 2. jul i Ljetnju pozornicu, sa početkom u 21.30 sati. Publika će imati priliku da bude dio performansa učenika kotorskih osnovnih škola pod nazivom "Korak po korak...Grad“, što je ujedno i ovogodišnji slogan Festivala.

Na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će, po tradiciji, predati ključeve grada djeci.

"Druge večeri festivala gostuje nam Narodno pozorište iz Zrenjanina sa predstavom 'Mihajlo Pupin i dvorski', dok će treće večeri festivala igrati TOBI, teatra za djecu i mlade iz Skoplja. 5. jula na programu je predstava 'Grad svetlosti', pozorišta za djecu iz Kragujevca, dok je 6. jula predstava 'Ksenija i lovac', pozorišta za djecu Novi Sad. 7. jula u goste nam dolazi predstava 'Velika tvornica riječi', kazališta Mala scena iz Hrvatske, dok je 8. jula na program predstava 'Reka', Studija Damuza iz Češke. 9. jula je predstava gostiju iz Francuske, dok je iste večeri na velikoj sceni predstava Gradskog pozorišta iz Podgorice 'Tarzan gospodar džungle'. Na zatvaranju festivala biće izvedena predstava Ježeva kućica Bosanskog narodnog pozorišta", kazala je Danica Rajković koordinatorka glavnog programa Festivala.

Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i Kreativni hab (zgrada Starog zatvora).

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve vrste umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, književni i likovni program.

Aleksandra Tomović koordinatorka pratećeg programa istakla je da je u okviru ovog segmenta pripremljeno dječije scensko stvaralaštvo, program koji će se realizovati na Trgu od oružja, zatim tu je i program na Pjaci od kina kao i edukativno kreativne radionice.

"Na Trgu od oružja već tradicionalno će se u okviru festivala predstaviti plesne grupe Mala sirena, Infiniti dance, Alisa, Udruženje plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore, NVO Djeca Tivta i Dječiji savez Podgorice kao i kotorski vrtić Radost. Kotorski festival pozorišta za djecu idealna je prilika za sve koji učestvuju da predstave publici ono što su radili tokom godine", kaže Tomović.

Radmila Beća Radulović direktorica JU Kulturni centar ''Nikola Đurković'' istakla je da joj je drago što je ova ustanova suorganizator festivala ističući da su za potrebe njegove realizacije ustupili svoje kapacitete.

Ove godine u realizaciju festivala uključila se Turistička organizacija grada.

"Kao što znate festival je jedna od prepoznatih manifestacija u gradu i predstavlja jedan od simbola grada", kazao je direktor TO Kotor Jovan Ristić.

Tatjana Kriještorac sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor podsjetila je da se Festival organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.

I ove godine festivalu su podržali brojni sponzori, a prepoznatljiv pečat daće mu i brojni volonteri različitih uzrasta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније