Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

03. 07. 2024. 09:13 >> 09:15

Otvoren Festival pozorišta za djecu

Ključevi grada Kotora predati najmlađima

U Kulturnom centru "Nikola Đurković" sinoć je svečano otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu, kada je, tradicionalno, predsjednik Opštine Vladimir Jokić ključeve grada predao najmlađima. U ime djece primio ih je učenik Osnovne škole "Savo Ilić" iz Kotora Vladan Radonjić.

Ceremonija otvaranja upriličena je u okviru programa pod nazivom ''Korak po korak...grad'', što je ujedno i slogan ovogodišnjeg festivala, sa simbolikom inicijative za vraćanje statusa Grada Kotoru.

Kako navode u saopštenju organizatora, program je pripremio Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, uz saradnju sa Redakcijom dječjeg programa Radio Televizije Crne Gore.

Performans je okupio mališane iz kotorskih osnovnih škola, kao i učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora. Posebni gosti na otvaranju ovogodišnjeg Festivala bila su djeca iz nevladinog udruženja „Ljubav za ljubav“.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u nemogućnosti da prisustvuje ceremoniji, poslao je pismo u kome je istakao da brojni sadržaji, programi i radionice, ali i inkluzivni karakter festivala na krilima volonterizma predstavljaju izuzetan primjer kako umjetnost prosvećuje i stvara buduće naraštaje vjerne pozorišne publike.

"Uvjeren sam da će festival okupiti veliki broj talentovane djece, posjetilaca i ljubitelja pozorišta, te da će vaš i naš Kotor, kao i svake godine, biti ispunjen igrom, radošću i smijehom", poručio je Milatović.

Predsjednik Opštine Kotor kazao je da sve ono što Kotor ima i njeguje dva i po milenijuma ne vrijedi bez djece po njegovim trgovima.

"Kotor će biti pravi grad, bez da ga iko prizna, jer je ovo jedini grad u kome će djeca vladati narednih dana", istakao je Jokić.

Ovom prilikom, predsjednik opštine je podsjetio na obećanje koje je godinama unazad dato, o osnivanju pozorišta za djecu i mlade, te naveo da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Kotor ta ustanova biti i zvanično formirana.

"Uz poruku da njegujemo ljubav prema drugima, njegujemo empatiju i naučimo da onima kojima je mrva više ljubavi potrebna – njima je prvo i dajemo, predsjednik Jokić proglasio je Festival otvorenim", navode u saopštenju.

Podsjećaju da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar "Nikola Đurković" i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika države.

Danas je na programu festivala izložba likovnih radova Anje Vukašinović, učenice petog razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ pod nazivom "Živi svoje snove" u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’, od 19 časova.

U 20 sati počinje takmičarski pozorišni program u KC ‘’Nikola Đurković’’, uz druženje sa članovima Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom "Mihajlo Pupin - Idvorski".

Studio za balet i ples „Mala sirena“, Kotor na Trgu od oružja spremio je plesni program pod nazivom "Čarobni štapić" od 21. čas.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније