Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B. Babović

24. 07. 2022. 07:30 >> 07:27
6

UMJETNIČKA DIREKTORKA MCCG

Za rad Muzičkog centra u punom kapacitetu potrebno više novca

Muzički centar Crne Gore je nakon perioda korone i zastoja u koncertnoj aktivnosti uspostavio redovnu koncertnu sezonu 2021/22 koja je, uz učešće eminentnih solista i dirigenata, domaćih, iz regona i svijeta, bila izuzetno uspješna. Kako je za Portal RTCG kazala umjetnička direktorka Muzičkog centra Mirjana Živković, jednako kvalitetno su planirali i predstojeću sezonu koja će početi 30. septembra. Ipak, napominje da je jednoj ovakvoj instituciji kulture od posebnog društvenog značaja, potrebno više novca od onog koji država izdvaja.

Umjetnička direktorica Mirjana Živković ističe da su za funkcionisanje Muzičkog centra u punom kapacitetu potrebna velika sredstva, kako za redovan rad i održavanje samog objekta, tako i za neophodnu adaptaciju prostora i intervencije koje se tiču, prije svega, sanacije krova iznad koncertne dvorane i rješavanje problema akustike u Velikoj i Kamernoj sali.

"Tokom sezone 2021/22. radilo se na obezbjeđivanju infrastrukture i stvoreni su reprezentativni uslovi za rad baletskog studija. I uslovi za rad Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO), znatno su unaprijeđeni, ali je ansambl u deficitu s pojedinim kadrovima koji su potrebni za optimalno funkcionisanje. Nedostatak muzičara u orkestru rješavamo angažovanjem izvođača sa strane. Tim povodom obratili smo se nadležnima radi odobrenja za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanja, prevashodno muzičara, ali i drugog nedostajućeg kadra (dizajner zvuka, majstor tona, majstor svjetla, stručnjaci odgovarajućih profila za naš kreativni tim i sektor za pravne i finansijske poslove)", napominje Živković.

Odobrena sredstva iz budžeta za ovu godinu sa kojima raspolažu, dodaje, nijesu dovoljna za redovan rad i funkcionisanje Muzičkog centra u punom kapacitetu, za rješavanje problema koji se odnose na nedostatke u ljudskim resursima i isto tako u svim ostalim segmentima, kao što je nabavka novih instrumenata, repromaterijala i reparacija instrumenata...

Veliko interesovanje za rad u Simfonijskom orkestru

Audicija za angažovanje u Crnogorskom sinfonijskom orkestru koji je i stožer ovog centra, kako je naglasila, nije raspisivana već nekoliko godina. Zbog toga su, da bi orkestar od septembra startovao sa definisanim pozicijama muzičara, krajem juna ove godine organizovali eksternu audiciju za prijem novih članova i internu audiciju za upražnjena vodeća mjesta u gudačkim i duvačkim sekcijama u orkestru.

"Prijavilo se preko trideset kandidata iz Crne Gore i inostranstva, od čega je njih deset položilo audiciju za vodeće i druge pozicije u orkestru. Među njima je i kandidatkinja koja je položila za mjesto koncertmajstora, značajne pozicije u orkestru, čije je zaduženje prevashodno da koordinira i usmjerava rad pojedinih grupa i cijelog orkestra, sarađuje sa dirigentom i odgovaran je za umjetnički kvalitet orkestra u cjelini", kazala je Živković.

Za sedam mjeseci realizovano 18 projekata Edukativnog sektora

Posebno su, kaže, ponosni na rad Edukativnog sektora MCCG. Ostvarena je saradnja sa pojedinim osnovnim školama, školama za osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Crnoj Gori, kao i sa fakultetima umjetnosti – Muzičkom akademijom, Fakultetom likovnih umjetnosti i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

"U produkciji Muzičkog centra realizovani su programi uz učešće učenika i profesora muzičkih škola, studenta i profesora akademija umjetnosti, članova Crnogorskog simfonijskog orkestra i drugih umjetnika. Cilj ovih projekata je edukacija na polju umjetničke muzike, prevashodno mladih, ali i svih zainteresovanih, ljubitelja i poštovaoca muzičke umjetnosti. Za koncerte edukativnog sadržaja koji su priređeni u nekoliko gradova Crne Gore vladalo je veliko interesovanje, posebno za multimedijalni projekat pod nazivom 'Karneval životinja'. U periodu od novembra 2021. do maja 2022. realizovano je 18 projekata edukativnog sektora MCCG kojima je prisustvovalo 4.450 posjetilaca", ističe umjetnička direktorka.

Naglasila je značajan projekat srednjih muzičkih škola iz Crne Gore pod nazivom "VIVUM" koji su podržali Zavod za školstvo Crne Gore, UNICEF i Muzički centar Crne Gore.

Preko šezdeset učenika iz četiri muzičke škole, okupljenih u veliki simfonijski orkestar pod upravom dirigentkinje Irene Vuković, priredilo je u Muzičkom centru koncert, u sklopu projekta posvećenog timskom radu, istrajnosti, toleranciji i empatiji kao univerzalnim vrijednostima čovječanstva. Koncert u okviru projekta VIVUM pripremljen je u saradnji učenika i profesora muzičkih škola, i sa profesionalcima iz Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji su u ulozi mentora pružili dodatnu podršku mladim muzičarima.

"Zbog izuzetno velikog interesovanja škola i učenika za organizovanu posjetu prevashodno koncertima edukativnog sadržaja MCCG će i u sezoni 2022/23. nastaviti sa programima edukacije za mlade u oblasti muzičke umjetnosti uključujući i multimedijalne projekte. S obzirom na to da je edukacija jedna od bitnih djelatnosti MCCG naša institucija se pobrinula da uspostavi saradnju sa mladim muzičarima. U periodu koji slijedi, kroz programe putem stipendiranja, kao i u protekloj sezoni, podržaćemo rad mladih muzičara i pružiti im mogućnost da putem saradnje sa Muzičkim centrom, u cilju promocije i afirmacije, realizuju svoje programe", kazala je Živković.

CSO uz adekvatnu podršku mogao bi postati jedan od vodećih ansambala u regionu

Crnogorski simfonijski orkestar kao stožer ukupnog muzičkog života Crne Gore, napominje Živković, u stalnom je usponu i dostigao je nivo reprezentativnog tijela crnogorske kulture koji Podoricu i našu državu stavlja u red razvijenih kulturnih sredina.

"Dirigenti koji su bili angažovani za rad s orkestrom veoma su zadovoljni radom i saradnjom, dijeleći mišljenje da bi CSO, uz kontinuiran rad, stalnog šefa dirigenta i podršku šire zajednice mogao postati jedan od vodećih ansambala u regionu. Izuzetna je zainteresovanost domaćih i stranih umjetnika za gostovanje u MCCG, bilo da su u pitanju resitali, koncerti kamerne muzike ili nastupi s orkestrom, kao solisti ili dirigenti", kaže Živković.

Dodaje da su tokom protekle sezone, pored stranih umjetnika koji već godinama sarađuju sa Muzičkim centrom (Kiril Stankov, Mladen Tarbuk, Robert Homen, Migel Romea, Mark Korović, Uroš Lajović), tu su i umjetnici čija je djelatnost vezana za Crnu Goru ili region (Milana Bjelobaba, Ana Abramović, Maša Tulić, Vladimir Drobnjak, Ana Zakrajšek, Aleksandar Arsić, Bojan Martinović, Petar Garić, Veljko Belević, Ljubinko Lazić, Miša Berkut, Vesna Damljanović, Marta Hut, Sreten Krstić, Veljko Klenkovski).

"Violinista Roman Simović, crnogorski umjetnik svjetskog renomea, sa zadovoljstvom se odazvao našem pozivu da, nakon nekoliko godina odsustva sa crnogorske muzičke scene, priredi koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. U sezoni koja je za nama gostovao je i dirigent Srba Dinić, angažovan na vodećim svjetskim koncertnim i operskim pozornicama, koji će i u narednoj sezoni održati nekoliko koncerata sa CSO", napominje ona.

U predsezoni prostor za mlade umjetnike

Za narednu koncertnu sezonu 2022/23 u MCCG pripremljen je okvirni plan koji se tiče termina i programa Crnogorskog simfonijskog orkestra uz učešće domaćih i stranih solista i dirigenata, a sa pojedinim umjetnicima već je postignut dogovor o gostovanju u sezoni 2023/24.

"Tokom septembra, u okviru predsezone, planiran je niz koncerata uz učešće mladih umjetnika, koji studiraju u inostranstvu, Luke Perazića, Sima Šiševića i Dee Nicaj koja će nastupiti sa pijanistom Amirom Đakovićem (Xhakoviq). Koncert kamerne muzike prirediće 20. septembra klavirski trio "Aurea" iz Njemačke, čija je članica crnogorska violončelistkinja Eva Vučeković Veight. Podržavajući mlade talente iz Crne Gore Muzički centar je omogućio studentkinji dirigovanja Ivi Marcano da priredi 16. septembra magistarski ispit (klasa profesora Igora Simovića) sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i izvede djela Žorža Bizea, Dmitrija Šostakoviča i Sezara Franka (solisti su Amir Đaković i Aleksandar Arsić)", najavljuje Živković.

Sezona 2022/23. u Muzičkom centru Crne Gore počinje 30. septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom poznatog italijanskog dirigenta Alesandra Kadaria. Kao solistkinja u Hindemitovoj Kamernoj muzici broj 5 nastupiće violistkinja Milena Simović koja živi i radi u Londonu. Supruga je, našeg istaknutog violiniste Romana Simovića.

"Do kraja tekuće godine planirani su koncerti CSO uključujući i Novogodišnji koncert, pod upravom istaknutih dirigenata s kojima su naši muzičari sarađivali u prethodnim sezonama - Robert Homen, Mark Korović, Miguel Romea i Ivan Josip Skender. Kao solisti na ovim koncertima predstaviće se muzičari Crnogorskog simfonijskog orkestra Petar Garić, Damjan Begović i Milan Ninković i gostujući umjetnici Vujadin Krivokapić, Marko Simović i Veljko Klenkovski. Na koncertu koji je planiran za 4. novembar CSO će premijerno izvesti simfonijsku poemu 'Mistična ispovijest Svetog Vasilija ostroškog i Tvrdoškog' kompozitora mlađe generacije Marka Kovača", ističe Živković.

Programi posvećeni opusu crnogorskog umjetnika Bora Tamindžića

Muzički centar, kako je dodala, obilježiće krajem ove godine devet decenija od rođenja i trideset godina od smrti kompozitora Borislava Bora Tamindžića (15. januar 1932. Kotor - 27. novembar 1992. Podgorica).

"Po obimu, značaju i umjetničkoj vrijednosti opusa koji je ostavio Tamindžiću pripada istaknuto mjesto u istoriji crnogorske muzike. Moglo bi se reći da se u jednom trenutku istorija crnogorske muzike poistovećivala s opusom ovog autora. U njegovom stvaralaštvu zastupljeni su gotovo svi muzički žanrovi: solo pjesme, solistička, horska, kamerna, orkestarska, koncertantna, vokalno - instrumentalna muzika i muzičko - scenskih djela, a takođe je bio uspješan na planu primijenjene muzike, pozorišne, muzike za radijske i televizijske drame, dokumentarne i igrane filmove i muzike za djecu. Životni put vezao je za Podgoricu i Crnu Goru crpeći inspiraciju u muzičkom folkloru. Posežući za folklorom Tamindžić je doprinio da se dio crnogorskog muzičkog nasljeđa sačuva i u medijima afirmiše na nov način", istakla je Živković.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније