Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Maša Mališić Ljumović

05. 12. 2016. 10:30 >> 10:19
1

USPJEŠNI VAJAR

Radojevićeva skulptura u Nju Delhiju

Crnogorski vajar Luka Radojević predstavljao je Crnu Goru na simpozijumu u Indiji, gdje je uradio skulpturu koja će krasiti jednu od javnih površina u Nju Delhiju.

U periodu od 11. do 20. novembra pored Radojevića, na simpozijumu su učestvovali i umjetnici iz Mijanmara, Indije, Rusije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Umjetnik kaže da su ga pejzaži i boje Indije inspirisali za novo stvaralaštvo.

“Prilikom boravka i rada imao sam priliku i zadovoljstvo da upoznam počasnog konzula Crne Gore u Indiji, Janice Darbari, koja me je prijateljski, u slobodno vrijeme, bliže upoznala sa bitnim karakteristikama indijske egzotične kulture, što će mi, ostati u veoma lijepom sjećanju. Za mene je boravak u Indiji još jedan put, odnosno putokaz, gdje sam svoju umjetničku viziju  obogatio inspiracijom koja se reflektuje u indijskom koloritu i pejzažima. Sličan takav osjećaj i nadahnuće osjećao sam  pri boravku u sličnim egzotičnim destinacijama, poput Irana, Kine i Bolivije. Poslije Indije čovjek ne može biti ravnodušan, u njemu se stvori tako jaka želja da ponovo boravi u toj zemlji i pokuša da dokuči sintezu događaja u istoriji i kulturi između Istoka i Zapada”, kaže za Portal RTCG Luka Radojević.

 

Crnogorski umjetnik će ponovo uživati u čarima Indije zahvaljujući utisku koji je ostavio na organizatore festivala.  

“Organizatori festivala su bili zadovoljni mojim radom i estetskim rešenjem skulpture, tako da sam za sledeću godinu dobio poziv za ponovni boravak u ovoj zemlji, što sam ja sa zadovoljstvom prihvatio. To znači iznova intenzivan doživljaj Indije, gdje čovjeku od šarolikosti i kontrasta zastaje dah”, kaže Radojević.

Na ovog umjetnika imamo dobar razlog da budemo ponosni, jer se njegove skulpture nalaze na trgovima i u kolekcijama muzeja u Francuskoj, Sloveniji, Fisnkoj, Švajcarskoj, Kini, Srbiji, Njemačkoj, Švedskoj, Boliviji, Poljskoj i Italiji.

Luka Radojević rođen je 1986. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Beranama. Diplomirao je na Fakultetu Primijenjenih Umjetnosti u Beogradu 2010, na odsjeku primijenjeno vajarstvo.

Samostalne izložbe imao je u Beranama, Francuskoj i Srbiji, a učestvovao je na više od 50. grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Nagrađen je za skulpturu na međunarodnom festivalu bronze u Kini, kao i za crtež na konkursu “ARTSCAPE” u Pančevu

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније