Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R.

27. 08. 2024. 11:00 >> 11:00

Nika Barišić

"Proces između studentskog i profesionalnog igranja nije lak"

Predstava "San ivanjske noći", odigrana sinoć na sceni u Domu kulture, posljednji je događaj iz Pozorišne selekcije i uvod u samu završnicu 37. festivala "Barski ljetopis".

Koprodukcijsko ostvarenje EXIT teatra Zagreb, Gradskog kazališta Požega i zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, po tekstu Viljema Šekspira, režirali su Rene Medvešek i Sara Stanić Blažević, a višestruke uloge igraju Nika Barišić, Vid Ćosić, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lara Nekić i Kristijan Petelin.

Radnja najpoznatije Šekspirove komedije, koja je vjekovima na repertoarima pozorišta širom svijeta, sastoji se od tri prizora koji se prepliću na dan ljetnjeg solsticija, kada je noć najkraća u godini i kada se vile i njihovi kraljevi ukazuju smrtnicima. Predstava je spoj tradicionalnog i savremenog, nije potrebno puno rekvizita, scenografija nije zahtjevna, što je mladim glumcima dalo prostor za maštovitost i spontanost u igranju.

Za njih šestoro "San ivanjske noći" je bila ispitna predstava na drugoj godini Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon izvjesnog vremena željeli su je ponovo oživjeti, što su i učinili na "Ljetnjim noćima teatra Exit", a kasnije i u okviru projekta "Kufer pun kulture", gostujući po vrtićima i osnovnim i srednjim školama. Nakon započete saradnje između Teatra Exit i Gradskog kazališta Požega, predstava sa, sada već, profesionalnim glumcima, uvrštena je u redovni repertoar.

Nika Barišić ističe da proces između studentskog i profesionalnog igranja nije bio nimalo lak.

"Proces nije bio lak, ali je bio veoma zanimljiv i drugačiji. Bilo nas je strah da nećemo uspjeti da izmijenimo ono što je kao obrazac već upisano u naša tijela, mada se mi nijesmo pretjerano mijenjali već smo samo sve doveli do jednog višeg glumačkog nivoa", kazala je Barišić.

Ona je dodala da je gluma, po njenom mišljenju, svojevrsni zanat.

"Vježbali smo, za ovo je bila neophodna i kondicija, zato sve to djeluje tako koncentrisano. Svi smo zajedno na sceni, radnja teče brzo, skačemo iz lika u lik, trudeći se da damo sto odsto sebe, da svaki dio dobro 'pokrijemo' bilo da se radi o zanatlijama, vilenjacima ili o ljubavnom paru... Jednako smo bili posvećeni svakoj od uloga koju tumačimo", naglasila je Nika ocjenjujući uspješnim gostovanje na „Barskom ljetopisu“ i najavljujući dva naredna na hrvatskim ostrvima Korčuli i Mljetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније