Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Т.Г.

21. 02. 2023. 15:16 >> 16:08

REPRIZNO IZVOĐENjE VEČERAS

Premijera predstave "Samo da je po redu" izvedena sinoć u KIC-u

Predstava sa Večernje scene "Samo da je po redu" po tekstu Stefana Boškovića premijerno je izvedena sinoć u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Rediteljka Lidija Dedović kazala je da cilj predstave nije bila samo zabava već neka vrsta crne komedije koja se suočava sa društvenim problematikama.

U predstavi su igrali Srđan Grahovac, Maja Šarenac, Dušan Kovačević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Marija Đurić i Tatjana Torbica.

Scenografiju za predstavu uradila je Smiljka Šeparović, kostimografiju Lina Leković, a muziku Vladimir Maraš.

"Mi smo na jedan zabavan način istraživali neke ozbiljne teme, podsticalo nas je tako raditi komediju koja ima crnokomičnost, ritam, i u kojoj analiziramo teme oko kojih možemo da se zapitamo svi. Nas je zanimalo kako se ispituje porodični kontekst kroz društvo i obrnuto. O društvu se stalno priča kao apstraktnoj kategoriji, a društvo predstavljamo svi mi i "Samo po redu" nije samo pitanje uspostavljanja reda, jer imamo tu paradoksalnu dvostrukost da kažemo samo da je po redu kada su sahrane, i kada udajemo ili ženimo djecu, i mene je zanimala ta kategorija, kako kroz svadbe i sahrane možemo da izjednačimo tu premisu", kazala je rediteljka Lidija Dedović.

Tekstopisac Stefan Bošković je istakao da je Crna Gora je jedna veoma mala zemlja, sa toliko različitih stvari u njoj od grada do grada, od lokaliteta do lokaliteta, te da su oni i htjeli da iz te svadbe izvuku nešto što je sa jedne strane emocija veselja, a sa druge emocija tuge, dok se to dešava u istom trenutku.

"Simptomatično je i paradoksalno kako ljudi mogu da se prebace iz jednog u drugo, a mislim da bi mnogi komadi mogli da se grade na osnovu tog crnogorskog korpusa tema doživljaja smrti, veselja i tradicije. Ovo je bio jedan izazov i za Lidiju i za mene, jer smo još od samog starta radili na tekstu i znao sam otprilike kako će da režira ovaj komad i ovo nije samo bio naručeni tekst da se po njemu radi predstava, nego smo zajednički učestvovali u cijelom tom procesu", kazao je Bošković.

Istakao je da misli "da je ona na jedan dobar, umjeren način akcentovala sve te priče i žanrove koji se dešavaju kroz četiri dana u jednoj porodici".

Glumica Maja Šarenac kazala je da nisu očekivali ovakve reakcije i da su presrećni zbog toga.

"Kada radite ovakve komedije, vi nikada ne znate da li je dobro, da li je dovoljno, da li je previše, to je stalno na nekoj granici, međutim, ispalo je sjajno. Mi svi imamo u sebi ono tradicionalno i ono što bismo da budemo, svi vučemo neka nasljeđa, a mislim da smo u komadu prikazali i jedno i drugo", istakla je Šarenac.

Glumac Dušan Kovačević kazao je da je bilo emotivno i interesantno u smislu ideje.

"Došli smo na ideju da ispričamo priču o jednoj građanskoj porodici u ovom vremenu. Kada gledate predstavu vidite da to nije samo komedija, već slojevita građanska drama puna komičnih elemenata i apsurdnih situacija u kojima smo mi svakodnevno. Simbol majke je jedna tradicija, koju mlade generacije pokušavaju da, nažalost, sahrane, zbog tranzicije koju prolazimo. Mi u teatru smo ipak željeli da se osvrnemo na to čuvanje i njegovanje tradicije koja je danas i te kako zapostavljena", kazao je Kovačević.

Predstava je rađena u koprodukciji sa produkcijskom kućom Beo art 2015. Reprizno izvođenje zakazano je za večeras sa početkom u 20h u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније