Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

17. 08. 2024. 07:51 >> 07:52
Čitaj mi:

OSVRT

Predsjednik kome nema ko da piše

Karakas je u plamenu, a postizborna kriza nagriza venecuelansko drštvo. U centralnom dijelu ovog grada na adresi Avenida Urdaneta, posle neprospavane izborne noći, aktuelni predsjednik Nikolas Maduro proglasio je pobjedu.

U palati Miraflores, tražio je čuvenu pticu, za koju je 2013. godine izjavio je da je duh bivšeg predsjednika Huga Čaveza, kako bi od prethodnika dobio savjete.

Opozicija na čelu sa Edmundom Gonzalesom bavila se u tom trenutku ovozemaljskim stvarima, organizovanjem protesta sa ciljem priznavanja izborne pobjede. Predsjednik Maduro u svom apsolutističkom maniru, silom brani svoju poziciju, a venecuelansko društvo polako tone u još jednu višestruku krizu.

Regionalna bezbjednost Južne Amerike još jednom postaje centralna tema međunarodne zajednice.

Politička nestabilnost nije jedini problem Venecuele. Njen geostrateški položaj čini je ključnom tranzitnom rutom za krijumčarenje narkotika, posebno kokaina iz Kolumbije na tržišta Sjeverne Amerike i Evrope, kao i druge djelove svijeta.

Zbog svoje blizine Kolumbiji, glavnom proizvođaču kokaina, i izlaza na Karipsko more, Venecuela se koristi kao ključna ruta za organizovani kriminal. Ovo otvara prostor za spregu između vlasti i organizovanih kriminalnih grupe, čime nastaje visoka korupcija, još jedan bezbjednosni problem.

Američko Ministarstvo pravde je u martu 2020. godine saopštilo da je predsjednik Maduro i 14 venecuelanskih državnika umiješano u kriminalne aktivnosti, koje se posebno odnose na krijumčaranje narkotika, saradnju sa terorističkim i paravojnim grupama, kao i korupciju. Venecuela je bogata fosilnim gorivima - posebno naftom, čije rezerve su među najvećim na svijetu. Vlast naftu koristi kao političko oružje, a korumpirani zvaničnici i organizovane kriminalne grupe u prilici su da kontrolišu tako dobijene prihode.

Sve navdeno otvara pitanje organizovanog kriminala kao bezbjednosne prijetnje. On je oblik kriminalne aktivnosti koji uključuje grupu ljudi koji se sistematski bave nezakonitim radnjama radi ostvarivanja finansijske koristi ili moći.

Ove grupe svoje aktivnosti sprovode na strukturisan i planiran način, koristeći nasilje, korupciju i druge ilegalne metode, kako bi ostvarile svoje ciljeve. Imaju jasno definisanu hijarahiju i dugotrajnost. Vrlo često svoje aktivnosti baziraju na saradnji sa političkim krugovima, služeći se koruptivnim metodama i zastrašivanjem.

Nekada im je potrebna politička podrška i zaštita u više država, jer svoje aktivnosti sprovode i na drugim kontinentima. Venecuelanske kriminalne grupe ostvaruju saradnju sa kolumbijskim, ali i kriminalnim grupama širom svijeta. Kada postoji ovakav vidi ilegalnih aktivnosti, govorimo o transnacionalnom organizovanom kriminalu.

Njihova snaga može biti tolika da predstavljaju oblik paradržave ili kontrolišu dio državne teritorije, kakav je slučaj upravo u Venecueli u kojoj kriminalna organizacija „Tren de Aragua”, kontroliše teritorijalnu oblast Aragua.

Politička sudbina aktuelnog predsjednika Madura u rukama je više faktora, međunarodne zajednice, opozicije i kriminalnih grupa. Neće biti lako razmotati taj Gordijev čvor. Dok Venecuela tone u sve dublju krizu, Maduro kao pukovnik u Markesovom djelu, čeka pismo i pita se sa koje adrese će mu stići. Sadržina pisma zasigurno će odrediti njegovu ali i sudbinu građana Venecuele.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се