Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

02. 06. 2024. 07:15 >> 10:58
Čitaj mi:

OSVRT

Čime zračiš to privlačiš

Riječi i djela oblikuju čovjekovu sudbinu. Oblikuju je na različite načine. Čudo je karma! Naravno, karma kao pojam koji prevazilazi religijske okvire. Karma kao oznaka za ideju koja cirkuliše u svakodnevnim situacijama.

Gledam sinoć sliku iz Italije. Udine. Grad na sjeveru. Izlila se bujična rijeka. Kamera prati troje tinejdžera. Zagrljeni u sred vodotoka čekaju kraj. I tu im se gubi trag.

Gledam tu sliku iz regije Friuli Venecija čiji su starosjedioci čuveni po poštenju i integritetu i shvatam smisao rečenice: Italija ima Italijane.

Gledam tu djecu. Strast i ponos. Pomislim i na hiljade mališana koji stradaju u Palestini. Izloženi su nemaštini, bolestima i kuršumima. Sudbina.

Što je to troje djece što se zagrljena dave u potoiku na sjeveru Italije skrivilo? Što su skrivila djeca iz Gaze?

Ne sjećam se više gdje sam to čitao, ali pamtim jednu reakciju temu bezgrešnog i samilosnog Boga. Nekom od propovjednika rečeno je: Mogu ja razumjeti tu ideju ali pokušajte je predstaviti majci čija trogodišnja kćerka umire od leukemije...Ako ima Boga kako to može da dozvoli? Vječita su to pitanja.

Naša bešćutnost ne čini nas ranjivima. Račun za našu bešćutnost život će ispostaviti našem potomstvu. Karma je kučka!

NAŠA KARMA

Jutros mislim - šta je čo`ek a mora bit` čo`ek...

Karma je koncept prisutan u mnogim istočnjačkim religijama i filozofijama. U osnovi, odnosi se na zakon uzroka i posljedice, gde se vjeruje da svako djelo koje osoba čini, bilo dobro ili loše, ima odgovarajuće posljedice koje će se manifestovati u budućnosti. Dobra djela donose pozitivne posledice. Loša djela donose negativne posljedice. Karma može uticati na sadašnji život osobe, kao i na buduće živote, prema učenjima o reinkarnaciji.

Pazite što činite sebi i drugima. Koliko god bio banalan, evom vam jedan znakovit primjer zašto Italija ima Italijane a nas smo mi ovakvi kakvi jesmo zapali. Nije do zasluga naših otaca. Mi smo sami sebi skrojili šinjel.

Što je čo`ek? Njemu je ljeti vruće a zimi hladno. Ljeti ima potrebu da se rashladi a zimi bi se grijao. Ovako funkcioniše. Na koži i unutar tijela nalaze se specijalizovani nervni završeci - termoreceptori. Postoje dvije vrste. Jedni reaguju na toplotu. Drugi reaguju na hladnoću. Kada detektuju promjene u temperaturi, šalju električne signale kroz periferni nervni sistem do kičmene moždine. Potom do mozga. Signali putuju kroiz senzorske neurone. Mozak obrađuje primljene signale. Interpretira ih kao osećaj toplote ili hladnoće. Mozak lokalizuje tačke na tijelu gdje je temperatura promijenjena.

Tijelo može reagovati na različite načine kako bi održalo unutrašnju ravnotežu. Na primjer, kada je hladno, tijelo može izazvati drhtanje kako bi generisalo toplotu ili stegnuti krvne sudove kako bi zadržalo toplinu. Kada je toplo, može doći do znojenja kako bi se tijelo rashladilo.

Sve su to egzaktne i laboratorijski dokazane stvari.

Objektivno, različiti ljudi mogu različito osjećati toplotu i hladnoću zbog razlika u gustini termoreceptora, debljini kože, metabolizmu, zdravstvenom stanju i drugim faktorima. Ljeti se u Italiji prostorije hlade a zimi griju.

Kod nas to ne može tako. Kod nas subjektivno iskustvo relativizuje objektivne činjenice. Sjetite da i ljeti i zimi u prostorijama koje se klimatizuju trpite posljedice pasivne agresije. Prostorije se hlade ili griju po mjeri percepcije toplog i hladnog najagresivnijih muškaraca i žena. S takvim nasilnicima komunicirate svakodnevno.

U kolektivnom prevozu, kancelariji, koncertnoj sali...Narodna mudrost kaže “prođi se ludog k`o svetog” a knjige da je “ naše subjektivno iskustvo toplote i hladnoće rezultat složenog procesa koji uključuje ne samo fiziološke reakcije, već i psihološke faktore kao što su očekivanja, iskustva i emocionalno stanje”.

Tako smo postali narod koji nema konsezus oko toga da je ljeti vruće a zimi vlada studen.

Da se vratim na onu sliku troje djece koja su stradala u bujici, na sjeveru Italije.

Zamislite da se sa nekim od tih nasilnika koji insistira da ljeti ne klimatizujete prostostor koji dijelite, nađete na nekoj uzvišici usred bujičnog toga. Taj bi već našao način da vaše truplo završi pod njegovim nogama ne bi li sešto duže održao iznad vode.

Ono troje Italijana do kraja su ostali zagrljeni. Oko pitanja života i smrti Italijani imaju konsezus. Zato je Rim vječan a mi ne znamo čiju ćemo vojsku i zastavu kad svane dan ugledati pod prozorom.

ČUDO JE KARMA

Mnogi veliki filozofi i duhovni učitelji kroz istoriju su govorili o karmi.

Buda je naglašavao značaj karme u svom učenju. Prema njemu, djela, riječi i misli svake osobe oblikuju njenu sudbinu.

Kako smo postali to što danas jesmo? Kako?

Hiljadama godina naše su pretke tri sunčana dana tjerala u očaj i priželjkivali bi oblake? Tri dana s naoblakom tjerala su ih u depresiju i tražili su im nebo vrati žarki ilinštak? Po svemu što o njima znam nijesu.

Nijesu nam preci imali plaćene učitelje života i trendsetere da ima kažu: Sva snaga i pomoć su u nama samima. Mi sami moramo stvoriti budućnost.

Sve što su nam đedovi bili rezultat je onoga što smo su mislili.

Najstarija škola u unutrašnosti Crne Gore stara je 140 godina. U školi, definitivno, naši preci nijesu shvatali da je um sve. Da su ono što misle, da ono što mislje postaju, očevi naših otaca vjekovima su usvajali iz svog okruženja, kao vazduh koji dišu.

Danas, oko svega naš čovjek može da se uravnoteži i uspostavi svejednoću. Neumoljiv i nesalomljiv je samo po pitanju vruće - hladno. On je lovac koji vreba dušmanima s daljinskim kontrolorom split sistema.

Ako mu je vruće, traži studen. Ako zahladi, traži žaropek. Divno je biti u njegovom društvu, pod uslovom da je tek zahadilo ili je prvi sunčan dan u godini. Njegovu dobrota, ljubaznost i poštovanje možete iskusiti samo ako dijelite subjektivni osjećaj vruće/hladno.

Ako u teškom trenutku, kad čujete da kaže, uhhh... vrućina, ispalite jedno, pogoresmo, zauzvrat dobijate prijateljstvo i podršku.

Prigovaranja na vrućinu i studen u Crnoj Gori mogu biti pomaganje drugima i mogu vas učiniti srećnijim. Do toga smo dogurali.

Kroz riječi i djela, osoba se razvija i uči. Svaka akcija i izgovorena riječ oblikuju naš karakter i životne putanje. Svako djelovanje stvara energiju koja se vraća osobi u skladu sa prirodom tog djelovanja.

Zato smo danas tu gdje jesmo. Na ruševima onog što su nam gradili đedovi držimo glavu iznad mutne vode.

Čas nam je hladno, čas nam je vruće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се