Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

05. 09. 2024. 14:28 >> 14:32

ADVOKATI BINALIJA ČAMGOZA

"Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv ministra Božovića"

Odluka o izručenju Binalija Camgoza je prva takva donijeta u istoriji Crne Gore, bez obzira što je ministar pravde pokušao sa pronađe uporište u nekim drugim, ranije donijetim. Blago je reći da je skandalozna, kazao je jedan od njegovih branilaca, advokat Marko Radović.

On je objasnio da se ministar Bojan Božović pozvao na odluku donijetu u Italiji, koja u ovom slučaju nije primjenljiva.

"Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv ministra Božovića, a moguće da ćemo podnijeti protiv još nekih lica", kazao je Radović.

On i Miloš Vuksanović, inače branioci državljanina Turske koji je nedavno izručen toj državi, krivičnu prijavu podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu, prenose Vijesti.

Oni su, kako je naznačeno, organizovali konferenciju za medije da bi ukazali na nezakonitosti u postupku izručenja.

Radović je kazao da uprkos svemu čega su se nagledali od kada zastupaju Camgoza, nijesu mogli vjerovati da će Božović donijeti ovakvu odluku, jer ulazi u zonu krivične odgovornosti.

On je činjenje ministra Božovića nazvao pravnim skandalom, dodajući da se ne radi o neznanju, već namjeri da se Camgoz "pošto poto" izruči Turskoj.

Kazao je da su, s obzirom na podatak da Camgoz predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, a ne ulazeći u tačnost te procjene, očekivali da taj državljanin Turske bude protjeran iz Crne Gore, ali ne i izručen Turskoj.

Advokat je rekao da su za Crnu Goru veća opasnost takve odluke i ljudi koji su spremni da ih donose.

"U decembru je Upravni sud odlučivao o našoj drugoj tužbi za azil. Zbog pritiska se očekivalo da ta odluka bude odbijena... Tada smo mi kao branioci, vidjevši u kom smjeru idu stvari, Evropskom sudu za ljudska prava podnijeli predlog za izdavanje privremene mjere. To je uradila naša koleginica i prijateljica Bojana Franović. Odgovorili su joj da se nisu stekli uslovi...ali da ako bude donijeta odluka o izručenju, odmah dostavi odluku, kako bi izdali privremenu mjeru", kazao je Radović.

Tvrdi da su taj dopis ESLjP odmah dostavili Ministarstvu pravde i Upravi policije koji su se oglušili o tome i sat nakon donošenja odluke o izručenju ekstradirali Camgoza.

Advokat je kazao da su sve te spise predali SDT-u.

"Sve što radimo ne može imati efekat da njega vrate iz Turske, ali želimo da se utvrdi odgovornost, jer se ovakvim odlukama stvara pravna nesigurnost", kazao je Radović.

Advokat Vuksanović rekao je da je ovaj slučaj izuzetno važan za pravni sistem Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније