Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Nova.rs ]

01. 05. 2024. 14:10 >> 14:11

SRBIJA

Ko su saradnici Ljuba Milovića koji su „pali“ u inostranstvu?

Aleksandar Milojević i Strahinja Kutlešić, bliski saradnici odbjeglog policajca i pripadnika kavačkog klana Ljuba Milovića, uhapšeni su po međunarodnoj Interpolovoj potjernici. Dok je Milojević "pao" u Austriji, Kutlešiću su lisice stavljene u Italiji, a portal Nova.rs otkriva koja je bilo njihova uloga u Milovićevom lancu distribucije kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Uhapšeni Milojević je vlasnik firme iz Aranđelovca, a optužen je za saradnju sa Milovićem, koji je bio glavni čovek vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u policiji u Crnoj Gori. Milojevićeva firma se bavila prodajom cvijeća i cvjećarskog repromaterijala i sumnja se da je ta frima bila paravan kavačkog klana, pa je uhapšeni Srbin stekao nadimak „Zvicerov cvećar“.

Milivojević je prije nekoliko dana uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Češka.

U Srbiji se susrijeće sa teškim optužbama da je bio dio kriminalne grupe koja je novac od distribucije kokaina unosila u Srbiju i Crnu Goru.

Prema detaljima optužnice, Milojević je imao zadatak da šefu grupe Ljubu Miloviću stavi na raspolaganje kamione svoje firme „Blumen Market“ iz Aranđelovca radi prevoza novca iz Holandije u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Takođe, imao je zadatak da privedenom Strahinji Kutlešiću prosljeđuje podatke o imenima vozača, registarskih oznakama kamiona, vremenu i mjestu preuzimanja novca, a on je potom o svemu tome izvještavao Milovića.

Nakon što bi novac, koji je bio skriven u kamionima, stigao u Srbiju, Milojević je dio novca zadržavao za sebe, a preostali bi čuvao u svom stanu u Beogradu. Pomenuti novac potom bi se prevozio u Crnu Goru i predavao Miloviću.

Prema navodima optužnice, u periodu od maja 2020. do septembra iste godine pretpostavke su da je kriminalna grupa Ljuba Milovića u Srbiju i Crnu Goru preneli više od 6.865.000 evra. Riječ je o novcu koji je stečen kriminalnim putem, odnosno švercom droge.

Sve naloge Milović je okrivljenima prenosio preko Skaj aplikacije, a Kutlešić se na njoj upisivao kao „Salvatore“, dok se Milojević upisivao kao „Aaaa New“, navodi se u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koju je portal Nova.rs imao uvid.

I pripadnici BIA na optužnici

Među optuženima, sa Milovićem, Kutlešićem i Milojevićem, nalaze se i inspektor Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Daniel Jovanović i njegova supruga Dušica Jovanović, službenica Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) koji su bili zaduženi za prenos novca iz Holandije, ali i za odavanje informacija iz istraga, tvrdi tužilaštvo.

Kako se navodi u optužnici, supružnici iz BIA i MUP bili su bliski Miloviću, a njihova uloga bila je neki vid logistične podrške, ali i čuvanje novca stečenog krijumčarenjem droge.

Supružnici su bili zaduženi da čuvaju novac Miloviću, da isti pakuju u vakum kese, a potom ga transportuju za Crnu Goru. Ipak, to nije jedini zadatak koji su imali.

„Jovanovićeva je u bazama podataka BIA prikupljala strogo povjerljive podatke o istragama i raspoloživim operativnim saznanjima o pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe i aktivnostima drugih kriminalnih grupa. Potom je te informacije dostavljala suprugu Danielu Jovanoviću, a on dalje Ljubu Miloviću. Da je označene zadatke okrivljena Dušica Jovanović izvršavala proizilazi iz prikupljenih dokaza i to iz sadržine komunikacija koju je njen suprug putem Skaj telefona vodio sa Milovićem“, pisao je portal Nova.rs.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније