Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. / R.B. ]

15. 05. 2024. 06:30 >> 15:09
Čitaj mi:

ŠVERC CIGARETA

Optužnica potvrđena ali Mrkić još u bjekstvu

Osumnjičeni šef kriminalne grupe, odgovorne za međunarodni šverc cigareta, Aleksandar Mrkić, i dalje je nedostupan nadležnima, iako je Viši sud potvrdio optužnicu protiv 15 osoba, uključujući bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta.

Osim Mrkića, crnogorska policija u drugim predmetima već odavno traga za još nekoliko osoba okrivljenih za ozbiljan organizovani kriminal, u prvom redu tu su navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i policijski službenik Ljubo Milović.

Mrkić je osumnjičen da je organizator šverca cigareta i da predvodi kriminalnu grupu. Još nije poznato gdje se nalazi. I dalje nije poznato je li Crna Gora komunicirala sa nekom od država u regionu i šire radi eventualnog izručenja.

Advokati: Mrkić nije u bjekstvu

Branioci Mrkića prije dva mjeseca su saopšili da on nije u bjekstvu, te da će doći kad se stvore uslovi za pravično suđenje.

Advokat Zoran Perović je kazao, da za razliku od tužilaštva i suda, odbrana smatra da Mrkić nije u bjekstvu već da mu nije poznato da se protiv njega vodi krivični postupak.

Mrkićev drugi branilac, advokat Marko Popović, kazao je da će njegov branjenik biti dostupan pravosudni organima Crne Gore kada se stvore uslovi za pravično suđenje.

Prema SDT-u, Aleksandar Mrkić, u 2018. godini, stvorio je kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i, kasnije, savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, i drugi okrivljeni.

Prema navodima optužnice kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca, ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore.

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru, a tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je Aleksandar Mrkić nedostupan državnim organima.

Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Viši sud dva puta je odbio zahtjev odbrane bivšeg šefa policije, koja je nudila jemstvo od 928.000 eura kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode, a krajem oktobra Vrhovni sud je Veljoviću, Nikočeviću i Mrkiću, produžio pritvor za još tri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније