Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

A.M.

15. 08. 2024. 07:11 >> 10:28
2
Čitaj mi:

naredne godine

Crna Gora će imati predstavnika na Evroviziji, raspisan konkurs

Nakon pauze od dvije godine, Crna Gora će na Evroviziji 2025. godine imati svog predstavnika. RTCG Raspisuje javni konkurs za izbor kompozicije za predstavnika Crne Gore i RTCG-a na međunarodnom takmičenju Eurovision Song Contest 2025.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Javni medijski servis RTCG organizuje izbor predstavnika Crne Gore za međunarodno takmičenje „Eurovision Song Contest 2025“, koje će se održati u maju 2025. godine u Švajcarskoj u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Izbor kompozicije koja će predstavljati Crnu Goru i RTCG na takmičenju „Pjesma Evrovizije 2025“ obaviće se na takmičenju, odnosno festivalu pod nazivom “Montesong 2024”.

O izboru kompozicije koja će predstavljati Crnu Goru i RTCG na takmičenju „Pjesma Evrovizije 2025“ odlučiće, s jedne strane glasovi stručnog žirija, sastavljenog od eminentnih muzičkih i medijskih stvaralaca, kao i predstavnika organizacija i udruženja građana koja se bave praćenjem Pjesme Evrovizije, a s druge strane glasovi publike, odnosno građana/ki Crne Gore. Odnos glasova se određuje po evrovizijskom principu - 50% žiri i 50% publika (odnosno oko 50% zbog zaokruživanja broja u procentima).

Kompozicija koja u zbiru bude imala najveći broj glasova od stručnog žirija i publike biće predstavnik Crne Gore i RTCG-a na takmičenju „Pjesma Evrovizije 2025“.

Crna Gora je poslednji put učestvovala na Evroviziji 2022. godine, kada ju je predstavljala Vladana Vučinić sa pjesmom Breathe.  Naredne dvije godine, Crna Gora nije slala svog predstavnika zbog visokih troškova. 

Crna Gora je zabilježila 12 nastupa na Eurosongu.

Plasman u finale ostvarili su Sergej Ćetković (2014, Kopenhagen) i Nenad Knežević Knez (2015, Beč).

Debi je uknjižen 2007, a propustili smo sezone 2010, 2011, 2020, 2021, 2023 i 2024. godine.

Na Evroviziji 2024. pobjednik je bila Švajcarska sa pjesmom "The Code", koju je izveo izvođač pod umjetničkim imenom Nemo. Takmičenje je održano u Malmeu, Švedska, a Nemo je osvojio ukupno 591 poen, što mu je donijelo pobjedu na ovom prestižnom takmičenju. Ovo je bio treći put da Švajcarska pobijedi na Evroviziji, nakon ranijih pobjeda 1956. i 1989. godine.

Kompozicija koja u zbiru bude imala najveći broj glasova od stručnog žirija i publike biće
predstavnik Crne Gore i RTCG-a na takmičenju „Pjesma Evrovizije 2025“.

Uslovi konkursa:

1. Vrsta muzike: Konkurs je otvoren za nove kompozicije zabavne i popularne muzike koje nisu objavljene i izvedene u cjelini ili u djelovima pre 1. septembra 2024. godine.

2. Jezik: Tekstovi pjesama moraju biti pisani najmanje 51% na jezicima koji su u zvaničnoj upotrebi u Crnoj Gori.

3. Autori i izvođači:

- Autori se mogu prijaviti anonimno i nije obavezno da budu državljani Crne Gore, ali izvođači moraju biti državljani Crne Gore.                                                                       

- Pravo prijavljivanja imaju autori iz cijelog svijeta (bez teritorijalnog ograničenja). Isti autor može prijaviti najviše dvije kompozicije.

- Izvođači moraju imati najmanje 16 godina do 1. maja 2025. godine.
- Maksimalan broj izvođača na sceni je šest.
- Kompozicije se izvode uživo uz unaprijed snimljene tonske matrice, a glavni vokalni solisti pjevaju uživo.

4. Prijava: Autori treba da dostave finalni ili kvalitetni demo snimak u trajanju do tri minuta sa izvođačem koji će izvoditi kompoziciju na takmičenju. Prijava mora sadržati petocifreni kod (broj) pod kojim kompozicija prolazi selekcioni proces.

5. Dokumentacija:
- Finalni snimak kompozicije (USB ili CD) sa odštampanim tekstom u sedam primjeraka, dostavlja se na adresu RTCG u velikoj bijeloj koverti.
- U velikoj koverti se dostavlja i manja koverta sa podacima o identitetu autora i izvođača, biografijama, i potvrdom o registraciji djela.

- Za izvođača je neophodno dostaviti Uvjerenje o crnogorskom državljanstvu i biografiju.
- Autor za kompoziciju prijavljenu na Konkurs dostavlja ovjerenu notarsku izjavu kojom jemči da je jedini tvorac djela, da je djelo njegova originalna duhovna tvorevina, odnosno da djelo ili njegovi pojedini djelovi nisu preuzeti iz drugih autorskih djela, i to putem potvrde o registraciji djela zemlje u kojoj se nalazi organizacija koja jemči i štiti prava autora muzike.

6. Prijavljivanje:
Prijave se dostavljaju do 1. oktobra 2024. godine na adresu: RTCG, Bulevar revolucije 19, 81 000 Podgorica, sa naznakom: “Za festival Montesong 2024 – NE OTVARATI”
Na poleđini koverte ispisuje se šifra pod kojom konkurišu.

Kako su kazali organizatori, neblagovremene prijave neće se razmatrati

Sljedeće izdanje Evrovizije 2025. godine biće održano u Švajcarskoj.

7.Izbor kompozicija: Selekcija: Izbor kompozicija za takmičenje obaviće Selekciona komisija RTCG-a od blagovremeno pristiglih prijava po raspisanom konkursu. Način izbora i rada Selekcione komisije regulisan je posebnim pravilnikom. Selekciona komisija RTCG-a odabraće do 16 kompozicija koje će se takmičiti na festivalu Montesong 2024. Selekciona komisija će izabrati kompozicije rukovodeći se isključivo muzičkim, interpretatorskim i umjetničkim kvalitetom tih kompozicija. Obradu kompozicija ne mogu raditi članovi Selekcione komisije. Ukoliko od pristiglih kompozicija po javnom konkursu ni jedna ne ispunjava potreban muzički kvalitet, RTCG ima pravo da samostalno izabere kompoziciju (izvan kompozicija pristiglih na konkurs) koja će predstavljati Crnu Goru i RTCG na takmičenju. 

8. Dodatni uslovi:

a) Naknadne izmjene: RTCG može sugerisati autorima određene izmjene i dopune kompozicije i eventualnu promjenu izvođača. 

RTCG ima pravo da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili nastupa izvođača koji su se plasirali na takmičenje „Montesong 2024“ odabere drugu kompoziciju ili drugog izvođača kompozicije. U tom slučaju biće izabrana sljedeća kompozicija koja se nalazi na rang listi selekcione komisije RTCG-a.

RTCG ima pravo da odabere ili zamijeni izvođača prijavljenog djela na festivalu Montesong 2024.godine, ukoliko urednici festivala procijene da interpretacija ne zadovoljava standarde takmičenja.

b) Prava i obaveze autora: Autor jemči da je jedini tvorac djela, da je djelo njegova originalna duhovna tvorevina, i da djelo ili njegovi djelovi nisu preuzeti iz drugih autorskih djela. Autor preuzima obavezu da reguliše i nadoknadi sva eventualna potraživanja trećih lica koja proisteknu iz spora oko autorstva. Autor jemči da isključiva imovinska prava na djelu nisu već ustupljena ili preneta na treća lica.

c) Prenos prava: Autori i interpretatori prenose svoja imovinska prava isključivo na RTCG, uključujući pravo snimanja, emitovanja, distribucije i korišćenja snimaka interpretacije na različite načine. RTCG stiče sva prava bez posebne naknade, sa pravom da ih prenese na treća lica. Učesnici konkursa prenose na RTCG sva proizvođačka prava (master prava sa interpretatorskim pravima sadržanim u masteru) na snimku kompozicije i izdavačka prava (publishing).

RTCG stiče pravo da njihovo djelo bilježi, umnožava i stavlja u promet bez obzira na oblik i način umnožavanja i stavljanja u promet (u štampanom grafičkom obliku i u obliku snimka - audio MP3, midi file i drugim poznatim i budućim oblicima), aranžira, prvi put javno izvodi, direktno prenosi (radio i TV prenos), snimi za radio i TV, emituje na radijskim i televizijskim programima svim sada poznatim i budućim modalitetima emitovanja, snimi na nosač zvuka i slike (CD, kasete, video kasete, DVD i budući vidovi audio i video nosača), strimuje na internetu, postavlja i preuzima u okviru opcije na zahtev, postavlja na kanale koje je RTCG postavio na sajtu za razmjenu i dijeljenje sadržaja YouTube i na druge internet portale bez ograničenja, obrađuje i koristi kao melodije za mobilne telefone (ring tonovi, real tonovi i polifone melodije), tj. prilagođava za distribuciju kao mobile content. RTCG stiče sva navedena prava bez posebne naknade kao isključivi nosilac prostorno, predmetno, vremenski i po broju neograničeno, sa pravom da ih bez bilo kakvih ograničenja i posebnih saglasnosti autora prenese na treća lica, s tim da se fonogramska prava na master snimku u predmetnom smislu i u okviru plasmana na platformi YouTube i drugim digitalnim platformama dijele tako što vlasniku originalnog mastera pripada udio od 70%, a UEUI-u 30%. Prava na audio-vizuelnom snimku sa nastupa na festivalu “Montesong 2024” u predmetnom smislu i u okviru plasmana na servisu YouTube i drugim digitalnim platformama dijele tako što vlasniku originalnog master snimka pripada udio od 50%, a RTCG-u udio od 50%. Ukoliko autor ili interpretator nije vlasnik originalnog master snimka, u obavezi je da obezbijedi prenos fonogramskih prava na UEUI ugovorom sa vlasnikom originalnog mastera, koji ugovor je u obavezi da dostavi Udruženju.

Pravilo o podjeli prava i neto prihoda sa digitalnih muzičkih platformi iz prethodnog stava primjenjivaće se isključivo na autora ili interpretatora koji je finansirao i organizovao proizvodnju originalnog master snimka i na autora ili interpretatora koji je obezbijedio prenos fonogramskog prava ugovora sa vlasnikom originalnog mastera, o čemu je u obavezi da dostavi dokaz koji će biti osnov za isplati pripadajućeg udjela. Ukoliko je više autora ili interpretatora finansiralo i organizovalo proizvodnju originalnog master snimka pripadajući udio od plasmana na platformi YouTube i drugim digitalnim platformama dijeli se između njih u srazmjeri uloženih sredstava u proizvodnju mastera. Učešćem na konkursu autor je dužan da obezbijedi dokaz da se na djelo, kompoziciju kojom konkuriše, ne primjenjuju odredbe  ugovora kojim je prava na svojim kompozicijama prenio na izdavača.

Autorske naknade po osnovu prava umnožavanja i stavljanja u promet se naplaćuju preko Organizacije PAM.

d) Neopozivost prijava: Autori čije su kompozicije izabrane za takmičenje „Montesong 2024” nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih dela, a prijavljeni radovi se ne vraćaju.

e) Javna izvođenja: Učesnici su dužni da u dogovoru sa predstavnicima PR službe obavljaju sve aktivnosti potrebne za promociju festivala, kao što su fotografisanja, snimanja i gostovanja na programima RTCG-a, kao i programima drugih radio i TV stanica. Učesnici festivala su dužni da ispoštuju zahtjeve i plan snimanja razglednica za nastupe od strane RTCG-a.

f) Plan i satnica: Učesnici takmičenja su dužni da poštuju plan i satnicu proba tokom pripreme festivala, obavezni su da prisustvuju svim tonskim, mizanscenskim i generalnim probama, kao i na veče takmičenja.

g) Promotivne aktivnosti: Učesnici su dužni da u dogovoru sa predstavnicima PR službe obavljaju sve aktivnosti potrebne za promociju festivala, kao što su fotografisanja, snimanja i gostovanja na programima RTCG-a, kao i programima drugih radio i TV stanica. Učesnici festivala su dužni da ispoštuju zahtjeve i plan snimanja razglednica za nastupe od strane RTCG-a.

h) Doprinos kvalitetu nastupa: Učesnici imaju pravo da samostalno osmisle i realizuju svoj nastup (plesna grupa, kostim, grafički dizajn LED ekrana) ukoliko to odobri umjetnički direktor, reditelj i urednici festivala. RTCG će omogućiti iste uslove za nastup – režija nastupa, grafika za LED ekrane i kostim za nastup iz postojećeg fondusa RTCG-a ukoliko učesnici ne žele ili ne mogu sami da osmisle i realizuju nastup na takmičenju.

Napomena:
• Učešćem na konkursu svaki učesnik prihvata propisane uslove konkursa kao i uslove utvrđene Pravilnikom RTCG-a o proceduri izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije 2025 i Pravilnikom Evropske unije za radio-televiziju o takmičenju Pjesma Evrovizije 2025.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније