Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Beta

10. 06. 2024. 13:32 >> 13:35
Čitaj mi:

U ŠVAJCARSKOJ

Na mirovnom samitu o Ukrajini učestvovaće 90 zemalja

Gotovo 90 zemalja i organizacija, od kojih polovina iz Evrope, potvrdilo je učešće na mirovnom samitu o Ukrajini koji se održava ovog vikenda u Švajcarskoj uprkos odbijanju Rusije da učestvuje, rekla je danas predsjednica Švajcarske.

Viola Amherd rekla je novinara u Bernu da je cilj samita koji se održava u subotu i nedjelju da se odredi put ka mogućem miru gotovo 28 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i rata koji i dalje traje.

"Ovde se ne radi o propagandi. Ovdje se radi o osnovi za humanitarnu pomoć koju daje Švajcarska na osnovu podržavanja mira i o pružanju platforme za pokretanje dijaloga", rekla je ona.

Rekla je da su učesnici, od kojih će oko polovinu predstavljati šefovi država ili vlada, uglavnom vođe zemalja, ali da je jedna "šačica" njih iz organizacija kao što su Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će neki šefovi država ili vlada uključujući predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca prisustvovati samitu u Birgenštoku na obali jezera Lucern.

Potpresjednica SAD Kamala Haris prisustvovaće u ime SAD, a njoj će se pridružiti savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven u okviru američke delegacije.

Poslato je oko 160 pozivnica i Amherd je rekla da nije "razočaranje" za Švajcarsku vladu da je do sada manje od 100 potvrdilo učešće u prvoj fazi mirovnog procesa.

Švajcarske vlasti su saopštile da se konačan spisak učesnika očekuje do petka ali da ključne zemlje u razvoju kao što su Turska, Južna Afrika i Brazil nisu nagovijestile da li će učestvovati. Indija će učestvovati ali se ne zna na kom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније