Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.B. [ RTS ]

25. 02. 2024. 09:34 >> 09:34
Čitaj mi:

ZAPAD NUDI PODRŠKU

Rat u Ukrajini ušao u treću godinu

Sukob između Ukrajine i Rusije ušao je u treću godinu.

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok morala je, tokom jučerašnje nenajavljene posjete Ukrajini, nakratko da ode u sklonište u Odesi nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, piše njemački Cajt.

Berbok je napustila sklonište poslije otprilike četvrt sata.

Berbok je tokom posjete obećala Ukrajini dalju podršku, uključujući isporuku oružja, ali je priznala da postoje teškoće u nabavci oružja.

Više zapadnoevropskih zvaničnika posjetilo je juče Ukrajinu, na dvogodišnjicu početka napada Rusije na tu zemlju.

Među njima su bili i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, italijanska premijerka Đorđa Meloni, kanadski premijer Džastin Trudo i premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Na dvogodišnjicu rata u Ukrajini, zapadni lideri i Don der Lajen u Kijevu garantovali su dalju pomoć ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

London i Brisel obećali su isporuku municije od marta, a EU novčanu pomoć.

Zelenski je, u međuvremenu, istakao da se Ukrajina već 730 dana bori za nezavisnost, uz poruku da će pobijediti, kao i da će to biti najbolji dan njihovih života.

Ursula fon der Lajen u Kijevu najavila je i da će EK sredinom marta obezbijediti okvirne uslove za početak pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU.

Sa druge strane, u Rusiji se druga godišnjica rata nije posebno obilježavala, ali su ruski mediji izvještali o situaciji na ukrajinskom frontu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније