Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

23. 02. 2024. 11:25 >> 11:26
Čitaj mi:

POVODOM DVOGODIŠNJICE RATA

Savjet Evrope ponovio punu podršku Kijevu

Lideri Savjeta Evrope (SE) su danas u zajedničkoj izjavi povodom dvije godine od početka agresije Rusije na Ukrajinu ponovili punu solidarnost i podršku Kijevu.

Ministar spoljnih poslova, obrazovanja i sporta Lihtenštajna i predsjednik Komiteta ministara Dominik Hasler, predsjednik Parlamentarne skupštine Teodoros Rusopulos i generalni sekretar Marija Pejčinović Burić saopštili su da su šokirani nedavnim porastom civilnih žrtava izazvanim ruskim bombardovanjem.

"Zabrinjava nas sudbina djece koju je Rusija ilegalno deportovala iz Ukrajine ili nasilno prebacila na teritorije koje je privremeno okupirala. Dalje naglašavamo važnost rada Savjeta Evrope, uključujući i Konsultacionu grupu za djecu Ukrajine (CGU) koja koordinira akcije u vezi sa djecom koja su potražila utočište u drugim državama članicama Savjeta Evrope", navodi se u izjavi, saopštio je Savjet Evorope.

Navodi se da je zbog zaključka SE da ne može biti trajnog mira bez odgovornosti kreiran Registar štete izazvane agresijom Savjeta Evrope u kome trenutno učestvuju 43 države i Evropska unija i koji će u potpunosti operativan sa prvim zahtjevima koji će biti podnijeti ovog proljeća.

"Vođeni našom posvećenošću pravdi, nastavićemo da radimo na tome da ruske civilne i vojne vlasti budu pozvane na odgovornost pred nadležnim sudovima za zločine počinjene protiv Ukrajine i njenog naroda. U isto vrijeme, osuđujemo pokušaje Rusije da podnese krivične prijave protiv onih koji nastoje da je pozovu na odgovornost", piše u zajedničkoj izjavi.

Pošto Moskva u punom obimu ulazi u svoju treću godinu, a obilježava se i 10. godišnjicu nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Rusiji, SE je ponovila "snažnu i nedvosmislenu osudu agresorskog rata i nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније