Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

А.М. [ RSE ]

25. 11. 2022. 22:18 >> 22:16

ULAŽU DODATNE NAPORE

Evropa izdvaja dodatna sredstva kako bi pomogla Ukrajini da 'prezimi'

Evropski zvaničnici ulažu dodatne napore kako bi pomogli Ukrajini tokom hladnih zimskih mjeseci i obezbijedili struju i grijanje, prenosi AP.

Pomoć su u petak, 25. novembra najavile Francuska i Velika Britanija.

Devet mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, snage Kremlja su se usredsredile na ukrajinsku električnu mrežu i drugu kritičnu civilnu infrastrukturu u pokušaju da izvrše pritisak na Kijev.

Zvaničnici procjenjuju da je oko 50 odsto energetskih objekata Ukrajine oštećeno u vazdušnim napadima.

Francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona  izjavila je u petak, 25. novembra da će ta zemlja Ukrajini poslati 100 generatora velike snage kako bi pomogli građanima u Ukrajini da prežive naredne mjesece, naveo je AP.

Kolona je tom prilikom navela da Rusija "koristi zimu kao oružje" stavljajući civilno stanovništvo Ukrajine u veoma tešku situaciju.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly), koji je 25. novembra stigao u posetu Kijevu, rekao je da će obećana pomoć u vidu protivvazdušne Britanija procenjuje na 50 miliona funti (60 miliona dolara), pomoći Ukrajini da se odbrani od ruskih vazdušnih napada.

"Riječi nisu dovoljne. Riječi neće održavati sijalice ove zime. Rečima se ne može braniti od ruskih projektila", naveo je Kleverli u tvitu.

Paket pomoći uključuje i 24 vozila hitne pomoći i 11 drugih vozila hitne pomoći, od kojih su neka blindirana.

"Sa nastupajućom zimom, Rusija nastavlja sa pokušajima da razbije ukrajinsku odlučnost kroz svoje brutalne napade na civile, bolnice i energetsku infrastrukturu", rekao je Kleverli.

Ruski zvaničnici tvrde da gađaju legitimne mete. Međutim, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) naveo je da je "šokiran" patnjom civila usled bombardovanja.

"Milioni se suočavaju sa ekstremnim teškoćama i užasnim uslovima života zbog ovih napada", naveo je Folker Tirk (Volker Türk) u saopštenju od petka.

Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) takođe se oglasila i navela da postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost.

"Ukrajina postaje sve hladnija bez struje, bez stalnog snabdijevanja vodom i bez grejanja", rekao je u petak Jens Laerke, portparol kancelarije.

Laerke je rekao da to tijelo UN-a i njegovi partneri šalju stotine generatora u Ukrajinu kako bi pomogli tamošnjoj vladi u njenim naporima da pomogne ljudima da se zgrijeju i održe osnovne usluge, poput zdravstvene zaštite.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je takođe da će poslati generatore u ukrajinske bolnice.

Posjeta britanskog ministra spoljnih poslova Ukrajini usledila je dan nakon što su evropski zvaničnici pokrenuli inicijativu pod nazivom "Generatori nade", u kojoj se poziva više od 200 gradova širom kontinenta da doniraju generatore i transformatore za struju.

Generatori su namijenjeni da pomognu, između ostalog, u snabdijevanju električnom energijom bolnicama, školama i pumpnim stanicama.

Generatori mogu da obezbijede samo malu količinu energije koja će Ukrajini biti potrebna tokom hladnih zimskih mjeseci.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da nova strategija Rusije da udarima na energetsku infrastrukturu gurne Ukrajinu u mrak neće oslabiti odlučnost njegove zemlje.

"To je rat snage, otpornosti, riječ je o tome ko je najjači", rekao je Zelenski 25. novembra u intervjuu za Fajnenšel tajms (Financial times). Uprkos jakom vjetru, kiši, temperaturama ispod nule noću, zaleđenim i iskidanim dalekovodima, u petak je ispunjeno više od 70 odsto ukrajinskih potreba za električnom energijom, naveo je u saopštenju državni operator električne mreže Ukrenergo.

Snabdijevanje električnom energijom je barem djelimično obnovljeno u svim regionima Ukrajine, a energetska mreža zemlje je ponovo povezana sa mrežom Evropske unije, izjavio je u petak generalni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki (Volodymyr Kudrytskyi).

Kudricki je dodao da se, uprkos tom napretku, oko polovine stanovnika Ukrajine i dalje suočava sa poremećajem u snabdijevanju električnom energijom. On je rekao da su sve tri ukrajinske nuklearne elektrane koje se nalaze u oblastima pod kontrolom Kijeva nastavile sa radom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније