Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

М.М.Љ. [ Agencije ]

16. 11. 2022. 11:28 >> 13:32
2

RAT U UKRAJINI

Moskva: Eksplozija u Poljskoj pokušaj provokacije sukoba Rusije i NATO-a

Moskva odbacuje medijske navode da su ruski projektili pogodili selo u Poljskoj u kom su poginule dvije osobe. U toku je sastanak ambasadora zemalja članica NATO-a koji su se sastali u 10 sati na zahtjev Poljske, na osnovu Ugovora tog saveza, nakon eksplozije na granici sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

 

DUDA I MORAVJECKI: "Nije bilo ciljanog raketnog napada na Poljsku"

Predsjednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki saopštili su danas da je istraga eksplozije u selu Pševodov kod granice s Ukrajinom, pokazala da nije bilo nikakvog ciljanog raketnog napada na Poljsku već je riječ o nesrećnom slučaju: da je pala raketa ukrajinske PVO ispaljena da obori ruske rakete u Ukrajini.

 

 "Ništa ne ukazuje na to da je to bio namerni napad. Ukrajinska PVO je u utorak ispaljivala rakete u raznim pravcima. Nije ni došlo do klasične eksplozije, već je samo do pada rakete lije je gorivo eksplodiralo", kazao je Duda novinarima poslije sjednice Biroa za nacionalnu bezbjednost.

Evropska komisija (EK) zajedno sa G7 i NATO partnerima spremna je da pomogne Poljskoj

Evropska komisija (EK), zajedno sa G7 i NATO partnerima, spremna je da pomogne Poljskoj u istrazi eksplozije koja se u utorak dogodila blizu granice sa Ukrajinom, poručila je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

 Jablonski: Poljska bezbjedna zemlja zahvaljujući NATO-u

Poljska je i dalje veoma bezbjedna zemlja zahvaljujući članstvu u NATO-u, rekao je zamjenik ministra spoljnjih poslova Pavel Jablonski.

„Reakcija naših saveznika, njihova nedvosmislena podrška i spremnost da stanu uz nas, pokazuju da smo mnogo bezbjednija zemlja nego da nijesmo u NATO-u“, rekao je Jablonski, prenosi Rojters.

Rusija: U Poljsku pali djelovi rakete ukrajinskog sistema S-300

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su na teritoriju Poljske pali djelovi rakete ukrajinskog PVO sistema S-300.

„Djelove rakete, koji su pronađeni u naseljenom mjestu Pševoduv, a koji su prikazani na fotografijama objavljenim u Poljskoj 15. novembra, ruski stručnjaci vojnog kompleksa nedvosmisleno su identifikovali kao elemente protivavionske rakete sistema S-300 Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine“, navodi rusko Ministarstvo odbrane, prenosi „Sputnjik“.

Izjave različitih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika da su u naselju Pševoduv navodno pale „ruske rakete“ predstavljaju namjernu provokaciju s ciljem eskalacije situacije, navodi rusko Ministarstvo.

„Naglašavamo da su visoko preciznim napadima gađani samo ciljevi na teritoriji Ukrajine i to na udaljenosti od najmanje 35 kilometara od ukrajinsko-poljske granice“, precizira ruska vojska.

Litvanija poziva na jačanje odbrane na istočnom krilu NATO-a

NATO bi trebalo hitno da rasporediti više protivvazdušne odbrane na poljsko-ukrajinskoj granici i ostatku istočnog krila saveza, rekao je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj koja je usmrtila dvije osobe.

“NATO-ovo nebo mora biti 100 posto odbranjeno… Litvanija će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protivvazdušne odbrane duž poljsko-ukrajinske granice”, rekao je Nauseda novinarima, dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

“Nadam se da ćemo do samita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti da napredujemo jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužno brzo sprovođenje ”, dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla nivo vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi “u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila”.

Raketa je pala na selo na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je u utorak pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruske teritorije kojom se ruska vojska koristi od početka agresije 24. februara.

U Ukrajini se obnavlja napajanje strujom

Oko deset miliona Ukrajinaca ostalo je bez struje. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na društvenim mrežama da je većina pretplatnika ponovo spojena na elektro mrežu nakon jučerašnjeg raketnog udara.

“Naši inženjeri i spasioci radili su cijelu noć u različitim regijama”, rekao je, obećavajući da će “poraziti sve neprijatelje”.

U Kijevu, čelnik gradske vojne uprave Sergi Popko, rekao je na Telegramu da je “zahvaljujući dobro koordinisanom radu inženjera i zaposlenh svih javnih službi … napajanje električnom energijom za objekte kritične infrastrukture ponovno uspostavljena.”

Moskva: Eksplozija u Poljskoj pokušaj provokacije sukoba Rusije i NATO

Incident u Poljskoj, eksplozija u selu blizu granice s Ukrajinom u kojoj su poginule dvije osobe, pokušaj je izazivanja direktnog sukoba Rusije i NATO-a, rekao je šef stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

“Postoji pokušaj izazivanja direktnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije, sa svim posljedicama za svijet”, rekao je Dmitri Polanski na svom Telegram kanalu.

Švedska isporučuje najveći dosadašnji paket vojne pomoći Ukrajini

Švedska će isporučiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 287 miliona dolara, svoj najveći paket vojne pomoći do sada, koji uključuje i sistem protivvazdušne odbrane, saopštio je premijer Ulf Kristerson.

Prethodne vojne isporuke Švedske, koja je podnijela molbu za članstvo u NATO-u skupa sa susjednom Finskom, bile su u obimu od jednostavne opreme kao što su šljemovi i pancirne uniforme do raketnih bacača i projektila.

Sastanak ambasadora NATO-a na zahtjev Poljske

Ambasadori zemalja članica NATO-a sastali su se danas u 10 sati na zahtjev Poljske, na osnovu Ugovora tog saveza, nakon eksplozije na granici sa Ukrajinom za koju se vjeruje da je izazvala ruska raketa, prenosi Rojters.

Jedan od diplomata rekao je da će Alijansa djelovati oprezno i da je potrebno još vremena da bi se utvrdilo kako je tačno došlo do incidenta.

Bajden: Rakete koje su pale na Poljsku najvjerovatnije nijesu iz Rusije

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je na samitu G20 na Baliju da prema prvim rezultatima istrage rakete koje su juče popodne pale na teritoriju Poljske najvjerovatnije nisu ispaljene iz Rusije.

 

"Ne tvrdim ništa dok istraga ne bude u potpunosti gotova, ali sudeći po putanji po kojoj su se rakete kretale nije vjerovatno da su ispaljene iz Rusije, ali vidjećemo", rekao je Bajden. 

Bajden je na sastanku sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom još jednom osudio ponašanje Rusije.

Zelenski: Samo deset ruskih raketa pogodilo cilj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvdi da je samo deset rusih raketa našlo svoj cilj u masovnim napadu na više gradova. Vlasti Bjelgorodske oblasti na jugu Rusije navode da su ukrajinskom granatiranju poginule dvije osobe. Dvije žrtve zalutalih raketa koje su pale na teritoriju Poljske, Moskva odbacuje medijske navode da je riječ o ruskim projektilima.

Duda: Još nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete

Poljska nema konkretne dokaze koji pokazuju ko je ispalio projektil koji je izazvao eksploziju u selu blizu ukrajinske granice, rekao je predsjednik ove zemlje Andrej Duda u ranom obraćanju u srijedu.

"U ovom trenutku nemamo uvjerljive dokaze o tome ko je lansirao ovu raketu. Najvjerovatnije je riječ o raketi ruske proizvodnje, ali je sve ovo trenutno pod istragom", rekao je Duda novinarima, a prenosi Slobodna Evropa.

Sa druge strane, poljsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u saopštenju da je raketa ruske proizvodnje pala na poljsko selo.

Peskov: Nemam informacije o eksploziji u Poljskoj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema informacija o eksploziji u Poljskoj.

"Nažalost, nemam informacija o tome", rekao je Peskov u odgovoru Rojtersu.

Lokalani ukrajinski zvaničnici javili su da su eksplozije odjekivale u Kijevu, Harkovu, Lavovu, Žitomiru. Volodimir Zelenski tvdi da je samo deset rusih raketa našlo svoj cilj u masovnim napadu na više gradova i da je oboreno više od 70 projektila i 10 dronova.

Vjačeslav Gladkov, načelnik Belgorodske oblasti koja se nalazi na jugu Rusije rekao je da su dvije osobe poginule, a tri ranjene u granatiranju grada u blizini granice sa Ukrajinom.

Dvije rakete pale su na poljsku teritoriju, i tom prilikom se poginule su dvuje osobe, navode američki obavještajni izvori.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler kaže da Varšava povećava borbenu gotovost nekih vojnih jedinica.

Moskva odbacuje medijske navode da je riječ o ruskim raketama, dodajući da ruska vojska nije dejstvovala po ciljevima u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Zelenski je tokom video-obraćanja na Samitu G20 na Baliju izneo je "ukrajinsku formulu" sa deset predloga za mirno rešenje sukoba sa Rusijom. Ruski ministar spoljnik poslova Sergej Lavrov, međutim, ocenjuje da su uslovi Kijeva nerealni.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније