Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

П.Р. [ Beta ]

07. 10. 2022. 14:36 >> 14:35
3

SAVJET UN ZA LjUDSKA PRAVA

Imenovaće stručnjaka za ispitivanje stanja ljudskih prava u Rusiji

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je danas da imenuje nezavisnog stručnjaka radi detaljnijeg ispitivanja stanja ljudskih prava u Rusiji jer su ruske vlasti od početka napada na Ukrajinu pooštrile obračun s protivnicima.

To najviše tijelo UN za ljudska prava, koje ima 47 članica, usvojilo je predlog sa 17 glasova "Za" i šest "Protiv", uz 24 uzdržane zemlje.

U predlogu kojeg su prošle nedjelje podnijele sve članice EU osim Mađarske, izražena je zabrinutost zbog "masovnog prisilnog zatvaranja" nezavisnih medija, nevladinih organizacija i opozicionih grupa u Rusiji.

Specijalni izvjestilac koji će biti imenovan, pratiće kršenje ljudskih prava u Rusiji i oslanjajuće se na pomoć ruskih grupa i aktivista.

Savjet je ranije imenovao Komisiju za istragu, svoj najviši oblik nadzora, koja se bavi kršenjem ljudskih prava povezanim sa ruskim ratom u Ukrajini.

Ruske vlasti su preduzele niz koraka da suzbiju glasove protivnika u zemlji, uključujući donošenje zakona koji kriminalizuje "širenje lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, kao i izvođenje proizvoljnog hapšenja.

Rusija je bila članica Savjeta UN za ljudska prava do ove godine, kada je suspendovala učešće dok se Generalna skupština UN pripremala da je zbog invazije na Ukrajinu isključi iz članstva u tom tijelu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније