Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ R.B. ]

17. 03. 2023. 13:21   >>  20:04 16

ĐUKANOVIĆ RASPISAO

"Vanredni parlamentarni izbori 11. juna"

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun ove godine.

"Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun", kazao je Đukanović na konferenciji za medije. 

Poručio je da se istrajno držao Ustava. 

"Lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu, nijesu se odazvani pozivu za konsultacije. Zbog toga sam danas, kao i tada, ubijeđen da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", poručio je Đukanović.

Dodao je da je, kao predsjednik, zatražio i mišljenje od Venecijanske komisije. 

"Poznato je kako se okončao pokušaj formiranja Vlada Miodraga Lekića, čime je potvrđeno da većine nije bilo, niti je danas ima", kazao je predsjednik.

"Racionalnije bi bilo odložiti popis"

Na pitanje novinara o popisu, Đukanović je rekao da je moguće da on obavi u ovoj godini, ali da bi racionalnije bilo "ovu godinu osloboditi popisa zbog izbora".

"Zakazivanjem izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije vladu, pa ako bude postignut konsenzus u parlamentu, da se realizuje popis, mogli bismo i to. ja bih ga odložio makar do proljeća iduće godine, kazao je on.

"Dijalog će se voditi"

Na pitanje šta ako se Zakon o predsjedniku proglasi neustavnim, Đukanović je rekao da odluci nije pribjegao nepromišljeno, već nakon detaljnih konsultacija sa timom pravnika.

"Taj zakon je dio pravnog sistema Crne Gore i biće dok god ga ne isključi Ustavni sud. Oni koji su ga donijeli su kreirali neustavna rješenja, želeći da zaobiđu instituciju predsjednika", istakao je predsjednik države.

Rekao je i da je dijalog sa političkim partija počeo.

"Što se mene tiče, taj dijalog će se voditi bez obzira šta ko o tome misli. Daleko je to od saradnje, ali to ne znači da ne treba razgovarati", dodao je. 

Ukaz o raspuštanju Skupštine

Đukanović je juče donio Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

Kako je ranije isticao, dio pravnog tima ga je savjetova da ima zakonske uslove da raspusti parlament i raspiše izbore, ako u predviđenom roku ne bude izabrana nova vlada.

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana, što znači da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe krajem maja ili početkom juna.

Podsjećamo, mandataru Miodragu Lekiću sinoć je isekao rok za formiranje 44. vlade. On je u nedjelju obavijestio lidere parlamentarne većine da nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika Grđanskog pokreta URA.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније