Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

 Biljana Rovčanin, TVCG

08. 08. 2024. 20:33 >> 20:33
1
Čitaj mi:

Turistički poslenici saglasni

Sezona lošija, cijene i građevinski radovi glavni krivci

Avgust se godinama računao kao mjesec kada je turistička sezona na vrhuncu. Iz Nacionalne turističke organizacije poručuju da u Crnoj Gori trenutno boravi 196 hiljada turista, što je, kažu, na istom nivou kao i prethodne godine. No, turistički poslenici tvrde da je ovogodišnja sezona lošija od prethodne u gotovo svim turističkim mjestima. Visoke cijene i građevinski radovi glavni su razlog za to.

Ljetnja turistička sezona je u jeku, ali samo kalendarski. Potvrđuje to i zvanična statistika koja bilježi manje gostiju u odnosu na isti period lani. Utisci turista, ipak su različiti o ovogodišnjoj ponudi, uslugama i cijenama od mora do Durmitora.

Anketirani gosti kažu da su cijene dosta veće za razliku od prošlih godina i za region Balkana prevelike. Ima i zadovoljnih, tako da gosti iz Sarajeva koji odmaraju na Žabljaku kažu da m je usluga uvijek perfektna, vole domaću hranu, što se tiče cijena dosta su pristupačnije nego na primorju i u Sarajevu iz kojeg dolaze.

Nije dobra popunjenost privatnog smještaja u gotovo svim turističkim mjestima, dok više razloga za zadovoljstvo za sada imaju hotelijeri. Takav slučaj je i u Herceg Novom.

"Sa aspekta sektora soba bolje je za nekih 18 odsto nego prošle godine i bolje nekih 5-6 odsto na budžet koji smo planirali. Dok u sektoru hrane i pića koji je kod nas jedan od bitnijih i čini polovinu prihoda pokazuje možda bolju ukupnu sezonu u odnosu na naše rezultate u sobama", kazao je Nikola Milić, hotelijer iz Herceg Novog.

U Budvi, koja važi za metropolu turizma, goste je ove godine dočekao raskopan centralni gradski trg. Slično je i na Žabljaku, a u sezoni radilo se i na pojedinim putnim pravcima ka sjeveru. Upravo je to, kažu izdavaoci smještaja razlog lošije sezone pod Durmitorom.

Vidoje Lalović, izdavalac smještaja sa Žabljaka, ističe da je gradsko jezgro trebalo da se završi početkom jula.

"Nisam optimista da će se ovo završiti u narednih 15 dana. Iz Mojkovca nam je bio zatvoren put Dobrilovina i gosti mogu da prođu samo dva sata u toku dana od 12 do 14 h i to je veliki problem za goste koji nam dolaze sa sjevera. Na početku sezone su radovi bili na putu od Nikšića prema Šavniku, pa smo sa svih strana bili ograničeni građevinskim radovima", kaže lalović.

Zbog toga su kao i prethodnih godina turisti brže dolazili do Crne Gore nego do smještaja. I to nije sve. Slike koje će turisti ponijeti iz naše države su i gužve na graničnim prelazima i Sozini, oba aerodroma premala da prime sve putnike, mali broj avio linija. Goste su nam i ove godine služili srednjoškolci i studenti, kao i radnici iz Maroka i Alžira, jer kvalifikovane radne snage nije bilo ni ove sezone.

Tako je nivo usluga ostao isti, ali ne i cijene.

"Nemojmo da se varamo da je kilogram espresa ili mljevenog mesa poskupio toliko da šoljica kafe sa euro i 20 dođe na 2 ili 3 eura, te da jedan hamburger sa dva dođe na 4 plus eura, a da su dvije ležaljke i suncobran vredniji od jednog apartmana. Realno stvorili smo ambijent za koji ne želi da plati ni onaj koji je u mogućnosti, jer za iste finansije mogu da idu na druge destinacije koje su na moju žalost i većine imaju bolju ponudu nego mi", ističe Niko Martinović, ugostitelj iz Tivta.

Da tako ne bi bilo i naredne godine privrednici i nadležni ovu sezonu, kako poručuju naši sagovornici, moraju shvatiti kao ozbiljnu opomenu. Samo tako kažu turizam može ostati privredna grana koja čini četvrtinu BDP-a i od koje živi veliki broj građana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније