Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

B.Č.J.

17. 04. 2024. 10:22 >> 10:23
Čitaj mi:

Martinović – Skilakakis

Crna Gora otvorena za razmjenu iskustava u oblasti zaštićenih morskih područja

Razmjena iskustava sa Republikom Grčkom u oblasti upravljanja zaštićenim morskim područjima su važna za Crnu Goru koja je na putu ka Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka grčkog ministra životne sredine i energetike Teodorosa Skilakakisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Sastanak je održan u Atini, gdje ministar Martinović boravi povodom održavanja velike konferencije o moru pod sloganom Our Ocean.

Kako je saopšteno iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Martinović je rekao da Grčka, sa svojim iskustvima, može pomoći Crnoj Gori u oblasti efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima u moru i time doprinjeti očuvanju vrijednog biodiverziteta.

"Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije", rekao je ministar.

Pozivajući se na obavezu postizanja cilja zaštite 30by30, ali i na potrebu zaštite svog bogatog biodiverziteta u moru, ministar je podsjetio da je Crna Gora 2021. godine proglasila tri zaštićena područja (Platamnu, Katič i Stari Ulcinj), kao i da je sada u proceduri i zaštita područja Sopot i Dražin vrt.

"Na taj način Crna Gora pokazuje svoju spremnost da ide ka postizanju cilja od 30 odsto zaštite u dijelu Jadranskog mora, čime se pridružuje i ostalim državama u basenu Mediterana, posvećenih postizanju ovog ambicioznig cilja", poručio je Martinović.

Skilakakis je govorio o razvoju projekta koji podrazumijeva elektronsko praćenje svih aktivnosti na moru i kontrolu ribolova, što bi, kako je istakao, bilo važno i za zaštitu morskog ekosistema Crne Gore.

Poručio je da je Grčka otvorena da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine i da će svaku inicijativu ili zahtjev pažljivo razmotriti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније