Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ TVCG ]

02. 03. 2024. 19:49 >> 21:19
Čitaj mi:

tamara vujović

“Uvijek prisutna dilema dokle je granica”

Odluka organizatora karnevala u Herceg Novom koji planiraju večeras da spale lutku koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa, izazvala je oštre reakcije u javnosti. Iz DPS-a je saopšteno da ministarka kulture i medija mora reagovati ili ako joj je lakše neka podnese ostavku. Reagovale su i Socijaldemokrate, ali i brojni kulturni poslenici. Tamara Vujović i izjavi za TVCG kaže da je lutka ona plod promišljanja lokalnih organizacija koje se bave organizacijom i idejama oko festivala, te da je pitanje ukoliko bi se ugušila ova inicijativa, da li bilo riječ o cenzuri ili zabrani cenzure izražavanja.

"Lutka je izazvala veliku pažnju i mi svi znamo da je danas završni dan karnevalskih svečanosti kada se obično spaljuje karneva, odnosno lutka. Zaista je lutka osvanula tek jutros, odnosno uvijek je ta lutka do zadnjeg dana iznenađenje, jer uvijek predstavlja da kažemo neki šok ili neko iznenađenje u najbližem smislu rečeno. Ono što mogu da kažem da je uvijek ona plod promišljanja lokalnih organizacija koje se bave organizacijom i idejama oko festivala, i da su ove godine oni smatrali da to treba da bude lutka koja podsjeća ili koja nosi ime Andreja Nikolaidisa", istakla je ministarka Vujović.

Ona je kazala i da se postavlja pitanje da li bi gušenje ove inicijative bio atak na slobodu izražavanja.

"Da smo znali ili da je neko znao ko je lutka prethodno, pa da smo je zabranili, da smo da kažem ugušili ovu inicijativu kakva god da je ona, da li bi to bila cenzura ili nešto što govori o zabrani slobode govora ili slobode izražavanja. Sa maskama je uvijek i sa karnevalima pitanje upravo dokle je granica i šta sve maska može i dokle smije da ide", zaključila je Vujović.

U saopštenju koje je kasnije dostavljeno medijima Vujović kaže da je jasan  njen stav da su sloboda govora i sloboda umjetničkog izražavanja neprikosnovene, i uvjerenje da još mnogo moramo da radimo kao društvo  kako bi izražavali stavove neslaganja na sve prihvatljive načine. 
 
"Kao ministarki kulture nije mi jasno kako idejni tvorci nijesu bili svjesni da spaljivanje lutke koja simbolizuje crnogorskog književnika, možemo posmatrati i kao simbolično spaljivanje slobodne i kritičke misli, rukopisa, knjiga.  Karneval je dio običaja, spaljivane su i lutke sa likom predsjednika Vlade.  Poznati su negativni stavovi pisca o Herceg Novom, što je možda bio povod da pisac postane Krnevo", kazala je Vujović. 
 
Za karneval  i za maske je, kako kaže, uvijek pitanje dokle može da se ide u satiri, kritici i da li je "maski sve dozvoljeno" kako običaji kažu?

Premijer Milojko Spajić na društvenoj mreži "X" istakao je da moramo njegovati slobodu govora i onda kad nam se ne dopada neki stav. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније