Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

B.B. [ Milica Sekulić, TVCG ]

12. 02. 2024. 07:55 >> 08:34
Čitaj mi:

BEZ SNIJEGA I BEZ SEZONE

Prognoze za skijališta nijesu ohrabrujuće, ulaganja dovedena u pitanje

Skijalište koje je trebalo da bude zamajac razvoja Kolašina i cijelog sjevera, ove zime je prazno.

Nedostatak sniježnih padavina doveo je u pitanje opravdanost višemilionskih investicija, koje još nijesu dovedene do kraja. Država je do sada investirala oko 100 miliona eura za nova skijališta, a projekcije meterologa za naredni period nijesu ohrabrujuće.

Iako su ove sezone u kolašinskim skijalištima očekivali rekordnu posjetu skijaša, ove zime snijega je bilo jedva za grudvanje. A nekad je, kaže prvi direktor nekadašnjeg Ski centra Bjelasica, bilo drugačije.

"Nedostatak snijega je elementarna nepogoda za Kolašin. Mi smo zaista u svim elaboratima koje smo tada pravili da bi dobili investiciju za ovo skijalište i u svoj literaturi smo našli da je snijeg u Kolašinu od novembra do maja mjeseca", kaže bivši direktor Luka Medenica.

Iako 90-ih snijega nije falilo, novca, u kasi državnog skijališta očigledno jeste. Ono je 2007. privatizovano kao neprofitabilno i prodato za 550.000 eura. S druge strane, desetak godina kasnije država gradi novo na sunčanim padinama Troglave i ulaže više od 30 miliona.

Iako se sve češće dešava da snijeg kasni usljed globalnih klimatskih promjena, država je u razvoj bijele industrije uložila oko 100 miliona eura. Da li su crnogorski meteorolozi konsultovani u vezi sa tim projektima nijesu nam precizno odgovorili u Zavodu za meteorologiju i seizmologiju. Objašnjavaju da se rezultati analiza o klimatskim promjenama nalaze u Nacionalnim izvještajima Crne Gore koje šalju Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, a trenutne projekcije ne idu u prilog zimskim sportovima.

Trizmolog Petar Golubovic kaže da za deceniju temperatura prosječno rast jedan stepen, pa se mora ozbiljnije razmišljati o ulaganjima, iako smatra da su dosadašnje investicije u sjever opravdane.

Prvi čovjek vladinog resora za turizam kaže da se na vremenske prilike ne može uticati, ali da će se pozabaviti posljedicama.

"Na kraju sezone ćemo napraviti presjek stanja i vidjeti šta je ono što možemo raditi u daljem periodu", kazao je ministar Vladimir Martinović.

Dok je snijega sve manje, u opštinama na sjeveru očekuju završetak investicije u skijališta.

Za Bijelo Polje, Mojkovac i Rožaje potrebno je uložiti još nekoliko desetina miliona. U Kolašinu za vodosnabdijevanje i osnježavanje našeg najvećeg ski-resorta treba investirati preko devet miliona.

A jesu li projekti skijališta bili najbolja opcija za razvoj sjevera, pokazaće vrijeme i vremenske prilike uslovljene klimatskim promjenama.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније